Μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν την εμφυτευματική συγκράτηση επένθετης οδοντοστοιχίας άνω γνάθου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878978 242 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προσθετική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Θεοφίλη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικήτας Συκαράς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Γρηγόρης Πολυζώης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Πολυχρονάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν την εμφυτευματική συγκράτηση επένθετης οδοντοστοιχίας άνω γνάθου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν την εμφυτευματική συγκράτηση επένθετης οδοντοστοιχίας άνω γνάθου.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αποτελεσματική λειτουργία μιας επένθετης εμφυτευματικής οδοντοστοιχίας εξαρτάται από τον σωστό σχεδιασμό. Συνήθως στην άνω γνάθο τοποθετούνται τέσσερα εμφυτεύματα. Η διασπορά των εμφυτευμάτων και ο τύπος του συγκρατητικού μηχανισμού καθορίζουν την λειτουργική σταθερότητα της κινητής αποκατάστασης και συνεπώς την ικανοποίηση του ασθενή. Επιπλέον, η παρουσία κρυφού προβόλου στην προσθετική εργασία λόγω αυξημένης απορρόφησης της άνω γνάθου μπορεί να επηρεάζει την συγκρατητική ικανότητα των συγκρατητικών μηχανισμών. Ένα άλλο σημείο που χρήζει προσοχής λόγω της συχνότητας εμφάνισής του στην κλινική πράξη, είναι η δημιουργία παρειακού προβόλου (κρυφού προβόλου). Η παρουσία του μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των συγκρατητικών μηχανισμών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να μελετηθεί η επίδραση της θέσης και της διασποράς των εμφυτευμάτων, του συγκρατητικού μηχανισμού και της ύπαρξης προβόλου στην συγκράτηση και την ευστάθεια της επένθετης οδοντοστοιχίας άνω γνάθου.
Υλικά και μέθοδος: Σε εκμαγείο εποξικής ρητίνης τοποθετήθηκαν με την βοήθεια παραλληλογράφου οκτώ εμφυτεύματα σε θέσεις # 15, 14, 13, 12, 21, 22, 23, 24 και 25
Κατασκευάστηκε χρωμιοκοβαλτιούχος μεταλλικός σκελετός με ενσωματωμένες τρείς σειρές δακτυλίων (κρίκων) προκειμένου να εξεταστεί η επίδραση του «κρυφού», παρειακού προβόλου στις καταγραφόμενες τιμές. Οι πιο εσωτερικοί αναπαριστούν την κατάσταση εκείνη όπου τα δόντια της επένθετης οδοντοστοιχίας συντάσσονται πάνω από την κορυφή της φατνιακής ακρολοφίας ενώ οι πιο εξωτερικοί δακτύλιοι την περίπτωση εκείνη όπου η εξεσημασμένη απορρόφηση οδηγεί σε μια αρκετά πιο παρειακή σύνταξη των δοντιών. Σε κάθε ομάδα τριών δακτυλίων προσαρτήθηκαν τρεις αλυσίδες από ανοξείδωτο ατσάλι μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι έλξεις με τη βοήθεια της μηχανής δοκιμών. Το σύστημα καταγραφής της μηχανής ρυθμίστηκε ώστε να μην ληφθεί υπόψη το βάρος του μεταλλικού σκελετού και των αλυσίδων. Με την σύνδεση και έλξη των τριών αλυσίδων στους αντίστοιχους κρίκους καταγράφηκε η δύναμη συγκράτησης σε δυνάμεις αντίθετες αλλά παράλληλες με την φορά ένθεσης. Με την σύνδεση δύο αλυσίδων, μία αντίστοιχα με την περιοχή #11-21 και εναλλάξ στις περιοχές #16 και #26 καταγράφηκε η ευστάθεια δηλαδή η δύναμη αντίστασης σε πλάγιες εκτοπιστικές δυνάμεις. Οι δύο τύποι συγκρατητικών μηχανισμών που εξετάστηκαν ήταν η δοκός με κλιπ και το Locator. Η ταχύτητα κίνησης της κεφαλής της καθολικής μηχανής δοκιμής ορίστηκε στα 50 mm/min ακολουθώντας αντίστοιχες πειραματικές διατάξεις όπως αυτές περιγράφονται στην βιβλιογραφία. Αυτή η ταχύτητα προσεγγίζει την ταχύτητα απόσπασης της οδοντοστοιχίας κατά την διάρκεια της μάσησης.
Αποτελέσματα: Το Locator με το ροζ συνδεόμενο νάιλον τμήμα, εμφανίζει υψηλότερες τιμές συγκράτησης και ευστάθειας σε σχέση με την δοκό τύπου Dolder απιοειδούς διατομής, για όλες τις εξεταζόμενες διασπορές με εξαίρεση την διασπορά #12,13,22,23. Το δαπανώμενο έργο είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση χρήσης του Locator και αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη απόσταση που καταγράφεται μέχρι και την πλήρη απόσπαση του σκελετού. Τέλος, η παρουσία «κρυφού» προβόλου συνδέεται συνήθως με δαπάνη μεγαλύτερου έργου για την πλήρη απόσπαση της επένθετης οδοντοστοιχίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επένθετη, Οδοντοστοιχία, Άνω γνάθος, Συγκράτηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
90
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

diplomatiki_theofili.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.