Η μουσική παρέμβαση στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878996 333 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αγγουράκης Μανόλης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργούδης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Σιαφάκα Ιωάννα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μελεμενή Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μουσική παρέμβαση στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μουσική παρέμβαση στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές για τη θεραπευτική δράση της μουσικής. Η μουσική παρέμβαση διαχωρίζεται σε 2 κατηγορίες, στην μουσική στην ιατρική και στη μουσικοθεραπεία. Σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι, έχουν καταδείξει την νευροβιολογική δράση της μουσικής στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως επίσης έχει καταγραφεί επίδραση τόσο στο ανοσοβιολογικό σύστημα όσο και στο σύστημα διαχείρισης του στρες. Τα καινούργια ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν πως είτε η ακρόαση μουσικής είτε η συμμετοχή σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας συντελούν στην μειωση του χρόνιου και οξέως πόνου, στη μείωση των δευτερευόντων συστατικών του χρόνιου πόνου όπως είναι το στρες-άγχος και η κατάθλιψη καθώς και στη μείωση των απαιτήσεων για επιπλέον αναλγητικά ή και αναισθητικά φάρμακα.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη εξετάζει την αποτελεσματικότητα των μουσικών παρεμβάσεων στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.
Μέθοδος: Αφηγηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Χρησιμοποιήθηκαν συστηματικές ανασκοπήσεις, μετααναλύσεις, τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες μέσω των βάσεων δεδομένων Pubmed, Cochrane Library καθώς και από τις λίστες αναφορών της αρθρογραφίας.
Αποτελέσματα: Τα διαθέσιμα στοιχεία από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, παρά τους όποιους περιρισμούς προκύπτουν λόγω της πολυπλοκότητας του χρόνιου πόνου αλλά και της μουσικής, αναφέρουν ότι οι μουσικές παρεμβάσεις σημειώνουν ενθαρρυντικά θετικά αποτελέσματα ως προς την μείωση του χρόνιου πόνου αλλά και των συνοδών επιπλοκών του όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η μειωμένη ποιότητα ζωής. Η σύγχρονη ιατρική πρέπει να αποδεχθεί την δυσκολία στην διαχείριση του χρόνιου πόνου και να ενσωματώσει τις ενδεδειγμένες συμπληρωματικές θεραπείες, όπως οι μουσικές παρεμβάσεις, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και πολυδύναμης προσέγγισης των ασθενών με χρόνιο πόνο. Η στέρησή τους αποτελεί πλέον ιατρική παράληψη εφ’ όσον οι συμπληρωματικές θεραπείες συνοδεύονται από επιστημονική απόδειξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μουσική, Μουσική παρέμβαση, Χρόνιος πόνος, Εγκέφαλος, Αναλγησία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
173
Αριθμός σελίδων:
90
Angourakis Manolis Master.pdf.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο