Ηγεσία συμβάντων. Προσωπικότητα του Αρχηγού - Υπεύθυνου - Συντονιστή - Ηγέτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879727 321 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-25
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαυραγάνης Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, Δρ. Λόζιος Στυλιανός, Δρ. Σούκης Κωνσταντίνος
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ηγεσία συμβάντων. Προσωπικότητα του Αρχηγού - Υπεύθυνου - Συντονιστή - Ηγέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ηγεσία συμβάντων. Προσωπικότητα του Αρχηγού - Υπεύθυνου - Συντονιστή - Ηγέτη
Περίληψη:
Είναι χρήσιμο το άτομο που βρίσκεται στη θέση του ηγέτη να είναι διορατικός και να βρίσκεται σε άμεση επικονωνία τόσο με τους συνεργάτες του όσο και με άλλους φορείς. Η πρόληψη αλλά και η εκτίμηση σημαντικών συμβάντων οδηγούν στην κατάλληλη προετοιμασία, τον σχεδιασμό της στρατηγικής κα την άμεση ανταπόκριση όταν αυτά εμφανιστούν. Τόσο η διοίκηση όσο και η ηγεσία θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να ανταποκριθούν σε αυτές τις καταστάσεις. Οι λάθος επιλογές αλλά και η ολιγωρία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, στους εργαζόμενους και στη κοινωνά γενικότερα.
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της σημαντικότητας της ηγεσίας στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικά συμβάντα σε έναν οργανισμό.
Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφονται σημαντικές παράμετροι της ηγεσίας. Μεταξύ αυτών είναι ο ορισμός της έννοιας αυτής και οι διαφορές της με τις έννοιες της διοίκησης και της διεύθυνσης. Επιπλέον, αναφέρονται οι αρχές και τα στυλ της ηγεσίας καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά και ο ρόλος του ηγέτη. Τέλος, περιγράφεται η έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή των θεωρίων που έχουν αναπτυχθεί για την ηγεσία και τι υποστηρίζει κάθε μία από αυτές.
Στο κεφάλαιο περιγράφονται οι έννοιες «συμβάν» και «κρίση». Τα σταδια αυτών, ο ρόλος που κατέχει η επικοινωνία καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες για την διαχείριση τους.
Το τελευταίο κεφάλαιο αποτελείται από μελέτη περίπτωσης. Πιο συγκεκριμένα γίνεται η περιγραφή ενός περιστατικού πυργκαγιάς σε επιβατικό πλοίο της ναυτιλιακής εταιρείας ANEKLines. Πρόκειται για περιστατικό που συνέβη τον Αύγουστο του 2018 κατά την διάρκεια του δρομολογίου Πειραιάς-Χανιά. Μετά την περιγραφή του συμβάντος και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκε. Αναφέρονται οι ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων φορέων, το σχέδιο παρέμβασης που έχει προετοιμαστεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τέλος γίνεται σχολιασμός για τη διαχείριση αυτού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ηγέτης, Καταστροφές, Συντονιστής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
69