Επίδραση της άσκησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880229 391 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργοσπιρομετρία και Καρδιοαναπνευστική Αποκατάσταση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-08-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Θωμόπουλος Θωμάς
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Μαριδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Γραμματοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της άσκησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση της άσκησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο περιορισμός της ικανότητας για άσκηση και η εμφάνιση δύσπνοιας αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Τα παραπάνω οδηγούν σε κακή ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών. Είναι γνωστή η θετική επίδραση της άσκησης μέσω της πλειοτροπικής της δράσης που αφορούν τόσο τις κεντρικές αλλά κυρίως τις περιφερικές προσαρμογές. Γνωρίζουμε ακόμα ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών μέσω αύξησης της λειτουργικής τους ικανότητας, βελτιώνοντας την συμπτωματολογία της ΚΑ και μειώνοντας τις εισαγωγές στο νοσοκομείο. Δεν έχει όμως πλήρως αποσαφηνιστεί το προφίλ των ασθενών που οφελούνται περισσότερο.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι να δείξει την επίδραση της άσκησης στην ποιότητα ζωής ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ηλικίας μεταξύ 40 και 80 ετών οι οποίοι δεν υποβάλλονται οργανωμένα σε κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης αλλά εκτιμώντας το επίπεδο της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Σκοπός ακόμα είναι να μελετηθούν οι συσχετίσεις ορισμένων χαρακτηριστικών των ασθενών, όπως είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας (Κ.Ε.), οι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο με την ποιότητα ζωής και την δραστηριότητα των ατόμων αυτών και να βρούμε το προφίλ των ασθενών που ωφελούνται περισσότερο από την άσκηση.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Για τον σκοπό αυτό μελετήθηκαν 100 συνολικά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και παρακολουθούνται στο ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας του ΓΝΑ «Η Ελπίς». Κριτήρια Εισαγωγής στην μελέτη ήταν οι ασθενείς να πάσχουν από χρόνια ΚΑ και να είναι σταθεροί ως προς την νόσο, να μην έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο τον τελευταίο μήνα και να μην παρουσιάζουν συννοσηρότητες που δυσχεραίνουν την άσκηση. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν αρχικά ένα σύνολο ερωτήσεων που αφορούσαν προσωπικά δεδομένα, σωματομετρικές παραμέτρους και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό που αφορούσε τα συνοδά νοήματα και προχώρησαν στην συνέχεια στην συμπλήρωση 2 ερωτηματολογίων, το Minnesota Living with Heart Failure και το IPAQ-GR Questionnaire.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν υψηλή θετική συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας ζωής και της φυσικής δραστηριότητας. Φάνηκε ακόμη πως υπάρχει μια μέτρια θετική συσχέτιση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και του κλάσματος εξωθήσεως και ασθενής θετική συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας ζωής και του κλάσματος εξωθήσεως. Όσον αφορά στην συσχέτιση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και του δείκτη μάζας σώματος δείξαμε ότι υπάρχει υψηλή αρνητική συσχέτιση. Μέτρια αρνητική συσχέτιση φάνηκε ότι υπάρχει μεταξύ της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και του δείκτη μάζας σώματος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η άσκηση είναι ένα θεραπευτικό μέσον που μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τους ασθενείς που πάσχουν απο ΚΑ. Οι ασθενείς με ΚΑ θα πρέπει να υιοθετούν ένα συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής που πέρα από την άσκηση να αφορά και στην σωστή διατροφή και τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους (διατήρηση ΒΜΙ εντός φυσιολογικών ορίων). Η άσκηση προκαλεί βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΚΑ και το χαμηλό κλάσμα εξώθησης δεν πρέπει να αποθαρρύνει τον ιατρό ούτε τον ασθενή. Υπάρχει ανάγκη για σχεδιασμό μεγάλων μελετών που να διευκρινίσουν την επίδραση της παχυσαρκίας και του δείκτη μάζας σώματος στην ποιότητα ζωής και την φυσική δραστηριότητα στους ασθενείς που πάσχουν από ΚΑ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άσκηση, Φυσική δραστηριότητα, Καρδιακή ανεπάρκεια, Ποιότητα ζωής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
58
Thomopoulos Thomas Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο