Σύγχρονα δεδομένα για τα εμβόλια: τι πρέπει να κάνουμε τώρα;

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880421 415 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Βιολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λαγωνίκα Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσιτσιλώνη Ουρανία, Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγχρονα δεδομένα για τα εμβόλια: τι πρέπει να κάνουμε τώρα;
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγχρονα δεδομένα για τα εμβόλια: τι πρέπει να κάνουμε τώρα;
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελείται από ένα θεωρητικό μέρος και μια διδακτική προσέγγιση σχετικά με τα σύγχρονα δεδομένα των εμβολιασμών και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Διδακτικής της Βιολογίας.
Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας αναπτύσσονται πέντε κεφάλαια. Το πρώτο είναι «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ», μέσα από μια περιγραφή των επιτευγμάτων κυρίως του Τζένερ και του Παστέρ. Στο δεύτερο κεφάλαιο με γενικό τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ», αρχικά παραθέτουμε τα εμβόλια που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα, τις ασθένειες για τις οποίες δεν έχουμε εμβόλια, τους κύριους τύπους εμβολίων, τα συστατικά τους, και το Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών-ενηλίκων. Στη συνέχεια εξηγούμε τη σημασία της συλλογικής ανοσίας, παραθέτουμε τα σύγχρονα δεδομένα στην Ευρώπη σχετικά με τις εμβολιαστικά προλαμβανόμενες ασθένειες που προσπαθούμε να εξαλείψουμε, μέσα από έρευνες επισκόπησης και το πραγματικό κόστος των εξάρσεων ιλαράς σήμερα μέσα από ένα άρθρο αμερικάνικου ιατρικού περιοδικού. Τέλος, παρουσιάζουμε τη συμβολή των εμβολίων στη μάχη κατά του καρκίνου. Στο τρίτο κεφάλαιο «ΤΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ», αρχικά διερευνούμε τους παράγοντες που καθορίζουν το δισταγμό και τη στάση των γονέων απέναντι στον εμβολιασμό και στη συνέχεια παραθέτουμε την ιστορία του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τη μορφή που έχει πάρει σήμερα, τις μεθόδους που χρησιμοποιεί και τέλος απαντάμε στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί. Στο κεφάλαιο «ΒΙΟΗΘΙΚΗ» παρουσιάζονται τα ηθικά ζητήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν σχετικά με τον εμβολιασμό και την αποχή από αυτόν. Τέλος στο κεφάλαιο «ΜΕΤΡΑ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ» καταγράφονται με συντομία τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης. Η εκπαίδευση του πληθυσμού για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι υψίστης σημασίας.
Η διδακτική προσέγγιση του θέματος των εμβολιασμών αποτελεί το 6ο κεφάλαιο, το οποίο περιλαμβάνει μια ενότητα όπου εξηγείται ο σκοπός, η μέθοδος και τα διδακτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται και ακολουθεί η ενότητα με το σχέδιο μαθήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
εμβόλια, ανοσία, εμβολιαστικά προλαμβανόμενες ασθένειες, αντιεμβολιαστικό κίνημα, διδακτική προσέγγιση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
114
Αριθμός σελίδων:
128
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_Λαγωνίκα_f.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο