Applications of nanotechnology in neurosurgery

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880491 264 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νανοϊατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γιακουμεττής Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σ. Σγούρος, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ε. Ευσταθόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ε. Σπυράτου, Μετα-Διδακτορική Ερευνήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Applications of nanotechnology in neurosurgery
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στη νευροχειρουργική
Περίληψη:
Εισαγωγή: Κάθε αντικείμενο, υλικό ή σωματίδιο με μία, δύο ή τρεις εξωτερικές διαστάσεις μικρότερες από 100 nm, μπορεί να χαρακτηριστεί ως νανο-αντικείμενο, νανο-υλικό ή νανο-σωματίδιο αντίστοιχα. Η νανοϊατρική είναι η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην ιατρική και καθορίζεται από τη συνεργασία πλήθους επιστημών. Τα νανοσωματίδια αποτελούν τους δομικούς λίθους της νανοϊατρικής και οργανώνονται σε νανοσυστήματα, τα οποία κατηγοριοποιούνται περαιτέρω σε μοριακά, κολλοειδή και μεγαλομοριακά διαλύματα.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση των πιο σύγχρονων επιτευγμάτων της νανοτεχνολογίας σε χρήση στους διάφορους τομείς της νευροχειρουργικής.
Μέθοδος-Υλικά: Διεξήχθη μια συστηματική ανάλυση σύμφωνα με τις οδηγίες PRISMA. Κριτήρια εισόδου και εξόδου από τη μελέτη μας εφαρμόστηκαν για οποιοδήποτε νανοϊατρικό ή νανοτεχνολογικό επίτευγμα στα πλαίσια της νευροχειρουργικής. Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας λογική Boolean στην προχωρημένη αναζήτηση της βάσης δεδομένων Pubmed καθώς και στη βιβλιογραφία των άρθρων που προέκυψαν.
Αποτελέσματα: Η αναζήτηση παρείχε 1984 άρθρα, από τα οποία 190 πλήρη άρθρα ελήφθησαν για περαιτέρω έλεγχο. Σύνολο 78 άρθρων συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη μας. Η πλειοψηφία των μελετών αφορούσε σε 43 άρθρα για τη νευρο-νανοθεραπεία, και 47 από το σύνολο των άρθρων αφορούσαν τη νευρο-ογκολογία.
Συμπεράσματα: Ο εγκέφαλος είναι πιθανόν η μεγαλύτερη πρόκληση ως όργανο στόχος, με κύριο εμπόδιο τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η επίπτωση των εγκεφαλικών νοσημάτων αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός γερνάει, και τα συμβατικά φάρμακα αποδεικνύονται ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των περισσότερων νευρολογικών νοσημάτων. Η νανοτεχνολογία είναι ακόμη νέα επιστήμη, αλλά πολλά υποσχόμενη, και πολλά νανοσυστήματα αναπτύσσονται ήδη για την αντιμετώπιση των νοσημάτων του εγκεφάλου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νανοτεχνολογία, Νανοϊατρική, Νευροχειρουργική, Νανοσωματίδια, Νανοσυστήματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
218
Αριθμός σελίδων:
74
Dimitrios Giakoumettis Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο