Νεοπλάσματα οδοντογενούς αιτιολογίας και η κλινική αντιμετώπιση τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880758 267 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικοπαθολογοανατομική θεώρηση των νεοπλασιών του ανθρώπου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαστοράκης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Χ.Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Θυμαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νεοπλάσματα οδοντογενούς αιτιολογίας και η κλινική αντιμετώπιση τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νεοπλάσματα οδοντογενούς αιτιολογίας και η κλινική αντιμετώπιση τους
Περίληψη:
Οι οδοντογενείς όγκοι(ΟΤs) και οι αλλοιώσεις που μοιάζουν με όγκους αποτελούν μια ομάδα ετερογενών ασθενειών που κυμαίνονται από αμαρτωματώδη ή μη νεοπλασματικoύς ιστούς σε καλοήθη νεοπλάσματα και σε κακοήθεις όγκους με μεταστατικό δυναμικό. Αυτοί προέρχονται από επιθηλιακά, εξωμεσεγχυματικά ή και μικτά στοιχεία της συσκευής σχηματισμού δοντιών. Είναι σπάνιοι, αλλά μπορούν να αποτελούν σημαντική διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση.
Ο οδοντογενής όγκος είναι ενας καλοήθης, μονό- ή πολυκυστικός ενδοοστικός όγκος με πιθανότητα τοπικής καταστροφής και τάση πολλαπλότητας, ειδικά όταν σχετίζονται με το σύνδρομο Gorlin-Goltz( ή Naevoid Basal Cell Carcinoma Syndrome). Προτείνεται μια συντηρητική χειρουργική θεραπεία με βάση τη μετεγχειρητική και μετέπειτα εκπυρήνωση με περιφερική οστεκτομή προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της γνάθου σε νέους ασθενείς.
Η πρώτη περιγραφή των οδοντογενών κερατινοκύστεων (ΟΚΟ) δημοσιεύθηκε το 1956 από τον Philipsen , οπου η βλάβη ήταν ιδιαίτερα σημαντική λόγω των ειδικών ιστοπαθολογικών του χαρακτηριστικών, το υψηλό ποσοστό επανεμφάνισης και την επιθετική συμπεριφορά. Το 1992, η ταξινόμηση των οδοντικών κύστεων αριθμείτο μεταξύ των αναπτυξιακών (απομυογενετικών) κύστεων. Ακόμη και σήμερα η ταξινόμηση αυτή δεν έχει τροποποιηθεί στην πραγματικότητα,παρόλο που η τελευταία αναβάθμιση αυτών των όγκων δημοσιεύθηκε νωρίς το 2017.Σύμφωνα με αυτήν την ταξινόμηση ,οι καλοήθεις οδοντογενείς όγκοι κατηγοριοποιούνται ως εξής: Επιθηλιακοί ,μεσεγχυματικοί (εξωμεσεγχυματικοί) ή μικτοί εξαρτώμενοι από το συστατικό του οδοντικού σπέρματος που μεταπίπτει σε νεόπλασμα.
Οι κακοήθεις οδοντογενείς όγκοι είναι σχετικά σπάνιοι και ονομάζονται ανάλογα με το αν το επιθηλιακό ή μεσεγχυματικό ή και τα δύο συστατικά είναι κακοήθη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οδοντογενείς όγκοι, Όγκοι οδοντικής προέλευσης, Όγκοι οδοντικής αιτιολογίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
186
Αριθμός σελίδων:
124
Mastorakis Georgios MSc.pdf (27 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο