Το Κίνημα των Εργοστασιακών Επιτροπών, 1974-1981

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2880772 445 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ιωαννίδης Στέφανος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ευάγγελος Καραμανωλάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Σεραφείμ Σεφεριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο
Μαρία Παπαθανασίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Δήμητρα Λαμπροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Δήμητρα Κόφτη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ανθρωπολογίας, Πάντειο
Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο
Νίκος Σερντεδάκις, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Κίνημα των Εργοστασιακών Επιτροπών, 1974-1981
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Κίνημα των Εργοστασιακών Επιτροπών, 1974-1981
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη και ανάλυση των απεργιών που σημειώθηκαν στην ελληνική βιομηχανία, στο διάστημα που ορίζεται από τη Μεταπολίτευση του Ιουλίου 1974 έως την πολιτική αλλαγή του 1981, με την άνοδο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) στη διακυβέρνηση.
Αναλύονται τα κύρια χαρακτηριστικά του απεργιακού φαινομένου, τα οποία περιλαμβάνουν την οργάνωση των εργατών σε επίπεδο επιχείρησης, με τη δημιουργία εργατικών επιτροπών και σωματείων, τη διατύπωση αιτημάτων για αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας και ελευθερία του συνδικαλισμού, καθώς και τις απεργίες μεγάλης διάρκειας.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε στην παρακολούθηση της συγκρότησης της νέας εργοστασιακής εργατικής τάξης κατά τη δεκαετία του 1960 και έως τις αρχές του 1970, στα πλαίσια της συνολικής αναδόμησης και ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας. Στη συνέχεια εξετάστηκε η εκφορά των εργατικών προβλημάτων στο νέο περιβάλλον της Μεταπολίτευσης.
Σε επίπεδο πρωτογενών πηγών, η έρευνα βασίστηκε, πέρα από τη μελέτη της στατιστικής και του Τύπου της περιόδου, στην αξιοποίηση ιδιωτικών αρχειακών συλλογών και στη διενέργεια συνεντεύξεων με πρώην εργοστασιακούς εργάτες με συμμετοχή στις απεργίες.
Η διατριβή συμπεραίνει ότι το κίνημα των εργοστασιακών επιτροπών ήταν μέσο έκφρασης των συσσωρευμένων προβλημάτων των εργατών κατά την περίοδο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974). Η Μεταπολίτευση δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προώθηση των εργατικών αιτημάτων, τα οποία εντάχθηκαν στην προσπάθεια «αποχουντοποίησης» και εκδημοκρατισμού της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι το κίνημα των εργοστασιακών επιτροπών υπήρξε ένας από τους παράγοντες που προσέδωσαν κοινωνικό περιεχόμενο στην ελληνική μετάβαση στη δημοκρατία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Εργασία, βιομηχανία, εργοστάσια, κοινωνική ιστορία, εργατική τάξη, κίνημα, απεργία, απεργίες, δικτατορία, μεταπολίτευση, 1974, 1967, 1981
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
110
Αριθμός σελίδων:
256
stefanos ioannidis_diatrivi_2019.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο