Περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή πεπαλαιωμένων δειγμάτων προϊόντων κάνναβης και σύγκριση με πρόσφατα δείγματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880786 310 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ντούπα Παναγούλα-Σταματίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου, Καθηγήτρια Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Σωτήριος Αθανασέλης, Καθηγητής τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παπουτσής, Επίκουρος Καθηγητής Δικαστικής Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή πεπαλαιωμένων δειγμάτων προϊόντων κάνναβης και σύγκριση με πρόσφατα δείγματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή πεπαλαιωμένων δειγμάτων προϊόντων κάνναβης και σύγκριση με πρόσφατα δείγματα
Περίληψη:
Στη διεθνή βιβλιογραφία, μόνο σε λιγοστές δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τη σταθερότητα των κανναβινοειδών κατά τη φύλαξή των δειγμάτων κάνναβης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για το λόγο αυτό, σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας ήταν η εκτίμηση της σταθερότητας κανναβινοειδών στα προϊόντα της κάνναβης κατά την αποθήκευσή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαραίτητη ήταν η ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και επικύρωση κατάλληλης αναλυτικής μεθοδολογίας για τον ποσοτικό προσδιορισμό των έξι κανναβινοειδών που μελετήθηκαν στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, Δ9-THC, CBD, CBN, THCA, CBDA και CBCA, σε δείγματα κάνναβης, με τη χρήση της τεχνικής της αέριας χρωματογραφίας σε συνδυασμό με φασματομετρία μαζών. Τα στάδια της μεθόδου που αναπτύχθηκε περιλαμβάνουν την εκχύλιση των υπό μελέτη κανναβινοειδών από τα δείγματα κάνναβης με τη χρήση μίγματος διαλυτών εξανίου: οξικού αιθυλεστέρα (6:4, v/v) και τη βοήθεια υπερήχων, παραγωγοποίησή τους με τη χρήση του αντιδραστηρίου BSTFA με 1% TMCS σε θερμοκρασία 700 C για 30 min και στη συνέχεια ένεση στο χρωματογραφικό σύστημα για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσής τους στα δείγματα κάνναβης. Για τον ποσοτικό προσδιορισμό των κανναβινοειδών χρησιμοποιήθηκε ως εσωτερικό πρότυπο η Δ9-THC-d3.
Κατά την επικύρωση της μεθόδου που αναπτύχτηκε, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες του FDA, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ICH και της EURACHEM, οι παράμετροι που ελέγχθηκαν ήταν οι εξής: εκλεκτικότητα, ειδικότητα, γραμμικότητα, κατώτατο όριο ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης, επαναληψιμότητα, ενδοεργαστηριακή αναπαραγωγιμότητα, ορθότητα εντός την ημέρας και δια των ημερών. Η μέθοδος παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά κυρίως στην ευαισθησία και το δυναμικό εύρος συγκεντρώσεων, σε σχέση με άλλες ήδη δημοσιευμένες μεθόδους σε επιστημονικές εργασίες που χρησιμοποιούν την τεχνική της αέριας χρωματογραφίας.
Η αναπτυχθείσα μέθοδος εφαρμόστηκε σε πεπαλαιωμένα και πρόσφατα δείγματα κάνναβης για τον ποσοτικό προσδιορισμό των έξι κανναβινοειδών. Τα αποτελέσματα της περιεκτικότητας των κανναβινοειδών που ελήφθησαν στα πρόσφατα δείγματα συγκρίθηκαν με αυτά των πεπαλαιωμένων για την εκτίμηση της σταθερότητας των έξι κανναβινοειδών σε δείγματα κάνναβης κατά την αποθήκευσή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων της σταθερότητας των κανναβινοειδών από τη μελέτη αυτή με τα αποτελέσματα άλλων ήδη δημοσιευμένων εργασιών. Τέλος, από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων σταθερότητας της εργασίας αυτής προτάθηκαν νέοι δείκτες για την εκτίμηση της παλαιότητας των δειγμάτων της κάνναβης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις περιεκτικότητες, όσο και τους λόγους των συγκεντρώσεων των προσδιορισθέντων κανναβινοειδών στα δείγματα κάνναβης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κανναβινοειδή, σταθερότητα κανναβινοειδών, αέρια χρωματογραφία, φασματομετρία μαζών
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
187
Αριθμός σελίδων:
153