Η στοχευμένη χορήγηση υγρών σε επεμβάσεις κοιλίας. Κριτήριο ταχείας ανάρρωσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880830 221 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαυροειδή Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μελεμενή Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευά Άντεια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλεμικεράκης Ιωάννης Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η στοχευμένη χορήγηση υγρών σε επεμβάσεις κοιλίας. Κριτήριο ταχείας ανάρρωσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η στοχευμένη χορήγηση υγρών σε επεμβάσεις κοιλίας. Κριτήριο ταχείας ανάρρωσης
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι χειρουργικές επεμβάσεις συσχετίζονται με σημαντικά ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών και μετεγχειρητικής θνητότητας. Ο κίνδυνος εμφάνισης των μετεγχειρητικών επιπλοκών φαίνεται ότι αυξάνει ανάλογα με το είδος και τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, την ηλικία καθώς και τη συνοσηρότητα.
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν να διερευνήσει πιθανές μεταβολές στις τιμές του γαλακτικού οξέος, της κυψελιδο-αρτηριακής διαφοράς οξυγόνου και της αιμοσφαιρίνης στο αρτηριακό αίμα, στο τέλος της επέμβασης, σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μείζονα χειρουργική επέμβαση κοιλίας, καθώς επίσης και να διερευνήσει τυχόν πιθανές συσχετίσεις των μεταβολών αυτών με την διεγχειρητική εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου στοχευμένης στο δείκτη PPV χορήγησης υγρών.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ
Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη που διεξήχθη στο ΓΝ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, σε ενήλικες ασθενείς που χειρουργήθηκαν για προγραμματισμένη μείζονα επέμβαση κοιλίας. Στην ομάδα ελέγχου διεγχειρητικά χορηγήθηκαν τα ενδοφλέβια υγρά με κλασσική χορήγηση. Στην ομάδα παρέμβασης τα υγρά χορηγήθηκαν με στόχο να διατηρείται τιμή PPV<8. Κύριος στόχος ήταν η μέτρηση της μεταβολής των τιμών του γαλακτικού LA, της κυψελιδοαρτηριακής διαφοράς (A-a)O2 και της αιμοσφαιρίνης (Hb) σε τρεις χρόνους t0, t1, t2
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 30 ασθενείς εκ των οποίων οι 15 (51,7%) έλαβαν τη στοχευμένη χορήγηση και οι 14 (48,3%) έλαβαν την κλασσική χορήγηση Στα κύρια αποτελέσματα φάνηκε ότι το LA αυξήθηκε και στις δυο ομάδες ασθενών στο πέρασμα του χρόνου, αλλά η αύξηση ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη στους ασθενείς που έλαβαν την κλασσική θεραπεία (p<0,001). Το (A-a)Ο2 αυξήθηκε και στις δυο ομάδες ασθενών στο πέρασμα του χρόνου, αλλά η αύξηση ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη στους ασθενείς που έλαβαν την κλασσική θεραπεία (p<0,001). Η τιμή της αιμοσφαιρίνης δεν μεταβλήθηκε σε στατιστικά σημαντικό βαθμό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η στοχευμένη στο δυναμικό δείκτη PPV χορήγηση υγρών διεγχειρητικά με σκοπό την αιμοδυναμική βελτιστοποίηση μέσω της εφαρμογής Android Capstesia, στους ασθενείς που χειρουργούνται για μείζονες επεμβάσεις κοιλίας, συσχετίσθηκε σε βαθμό στατιστικά σημαντικό με μείωση του γαλακτικού και της κυψελιδοαρτηριακής διαφοράς μερικής τάσης οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα των ασθενών της ομάδας παρέμβασης σε σχέση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου Η παρακολούθηση της μεταβολής του γαλακτικού μπορεί να έχει κλινικό όφελος στην πρόληψη της «κρυφής» ιστικής υποάρδευσης, ανάγοντας τη στοχευμένη χορήγηση υγρών σε κριτήριο ταχείας χειρουργικής ανάρρωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χειρουργική ανάρρωση και έκβαση, Μείζονες επεμβάσεις κοιλίας, Στοχευμένη χορήγηση υγρών, Γαλακτικό, Αιμοδυναμική βελτιστοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
94
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Mavroeidi Dimitra MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.