Διαχείριση της παρόξυνσης στα αποφρακτικά νοσήματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880899 286 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοπνευμονική Αποκατάσταση και Αποκατάσταση Πασχόντων ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κουκουσούλη Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Κουλούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Σπυρίδων Ζακυνθινός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Κορτιάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση της παρόξυνσης στα αποφρακτικά νοσήματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση της παρόξυνσης στα αποφρακτικά νοσήματα
Περίληψη:
Στις παθήσεις των πνευμόνων μία κατηγορία με μεγάλη επίδραση στη θνητότητα του γενικού πληθυσμού και στην αλλοίωση της ποιότητας ζωής είναι τα αποφρακτικά νοσήματα με κυριότερα την Χ.Α.Π και το βρογχικό άσθμα.
Η Χ.Α.Π. υπολογίζεται ως η 3η αιτία θανάτου για το 2020.
Αποτέλεσμα της πάθησης είναι η έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας (στένωση, απόφραξη και φλεγμονή αεραγωγών), δυναμική υπερδιάταση, ανεπάρκεια μυών, παρουσίαση συμπτωμάτων, μειωμένη αντοχή στην άσκηση και παροξύνσεις.
Οι ασθενείς με Χ.Α.Π. και βρογχικό άσθμα καταγράφουν κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παροξύνσεων οι οποίες τους οδηγούν σε αυξημένη χρήση των υγειονομικών υπηρεσιών και συντελούν στην κακή πορεία και εξέλιξη της νόσου προκαλώντας αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Σαν παρόξυνση ορίζεται η εμμένουσα επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών σε σχέση με τη σταθερή τους κατάσταση, παρουσιάζοντας οξεία έναρξη, απαιτώντας άμεση αντιμετώπιση με ειδικούς χειρισμούς.
Τα συνήθη χαρακτηριστικά της παρόξυνσης είναι η ρινική καταρροή , ταχύπνοια, βήχας, κυνάγχη, πυρετός, αύξηση του όγκου και αλλαγή του χρώματος των πτυέλων, διαπύηση πτυέλων και αύξηση δύσπνοιας.
Είναι δυνατόν να διακριθεί σε: α) ήπια, η οποία αντιμετωπίζεται με βραχείας δράσης βρογχοδιασταλτικά, β) μέτρια, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά – κορτικοειδή και γ) σοβαρή, της οποίας η αντιμετώπιση απαιτεί νοσηλεία – επίσκεψη στο Τ.Ε.Π. – χορήγηση Φ/Α και οξυγονοθεραπεία – μη επεμβατικός αερισμός και τελικά επεμβατικός αερισμός.
Για την καλύτερη έκβαση των παροξύνσεων και πορεία της νόσου είναι σημαντικό να έχουμε ολιστική διαχείριση του ασθενή με:
Α) πρόληψη: διακοπή καπνίσματος - Φ/Α θεραπεία σταθερής νόσου – υγιεινός τρόπος ζωής – εμβολιασμοί – εκπαίδευση αυτοδιαχείρισης της νόσου καθώς και των παροξύνσεων – παρακολούθηση προγραμμάτων αναπνευστικής αποκατάστασης – χρήση προγραμμάτων τηλεϊατρικής.
Β) πρώιμη αναγνώριση και αντιμετώπιση – έγκαιρη διάγνωση, τα οποία συνεπάγονται την μείωση των εισαγωγών και επισκέψεων στο Τ.Ε.Π. (μείωση του κόστους) – βελτίωση του χρόνου ανάρρωσης και ποιότητας ζωής.
Γ) εξατομίκευση της θεραπείας αξιολογώντας τις παραμέτρους με βάση τα συμπτώματα, τη συχνότητα των παροξύνσεων και τη συννοσηρότητα.
Δ) παρακολούθηση (συνεχόμενη) της πορείας της νόσου σε συνεργασία με εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επαγγελματίες υγείας υπό των κατευθυντήριων οδηγιών στην Π.Φ.Υ.
Αν και γνωρίζουμε ότι οι παροξύνσεις είναι βασικά συμβάντα στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), η κατανόηση της συχνότητας, των καθοριστικών παραγόντων και των επιδράσεών τους είναι ατελής. Ο ρόλος των παθογόνων βακτηρίων σε οξείες παροξύνσεις χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι επίσης αμφιλεγόμενος. Η εργασία θα προσπαθήσει να κάνει μια σύντομη ανασκόπηση των βασικότερων εκφραστών των αποφρακτικών νοσημάτων, της ΧΑΠ και του βρογχικού άσθματος, πώς λειτουργούν, τις αιτίες τους και τις θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση, Παρόξυνση, Αποφρακτικά, Νοσήματα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
118
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΚΟΥΚΟΥΣΟΥΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΞΥΝΣΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.