Η ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια και η συσχέτισή της με ψυχιατρικές διαταραχές στην εφηβεία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2881047 303 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής
Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής - Ψυχιατρικής και Νευρολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παλαιολόγου Ασημίνα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Λαζαράτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μινέρβα-Μελπομένη Μαλλιώρη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρίνα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Παπανικολάου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννα Γιαννοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια και η συσχέτισή της με ψυχιατρικές διαταραχές στην εφηβεία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια και η συσχέτισή της με ψυχιατρικές διαταραχές στην εφηβεία
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι διττός. Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκαν δύο έρευνες, οι οποίες περιγράφονται παρακάτω.

Α’ Έρευνα
Σκοπός: Η προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στην εφηβεία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Υπάρχουν λίγες μελέτες διεθνώς που ερευνούν τη σχέση της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια με άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας στην εφηβεία. Ο σκοπός της πρώτης μελέτης είναι να ερευνήσει τη σχέση μεταξύ προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και συναισθηματικών/συμπεριφορικών προβλημάτων σε εφήβους μαθητές της Αττικής. Επιπλέον, σκοπός της πρώτης έρευνας είναι να μελετηθεί η πιθανή συσχέτιση των ατομικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των εφήβων με την προβληματική ενασχόλησή τους με τον τζόγο.
Μέθοδος: Το δείγμα αποτελούν 2159 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (45.4% αγόρια και 54.6% κορίτσια) από ένα τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στην περιοχή της Αττικής. Το υλικό συλλέχτηκε με τη μορφή αυτο-συμπληρούμενων ερωτηματολογίων κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ώρας. Στους μαθητές χορηγήθηκε το πολλαπλών απαντήσεων Διαγνωστικό και Στατιστικό εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών IV, διαμορφωμένο για τoυς νέους (DSM IV-MR-J), προκειμένου να ανιχνευθεί η προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Επίσης, η ύπαρξη συναισθηματικών/συμπεριφορικών προβλημάτων στους εφήβους βασίστηκε στο ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και δυσκολιών (SDQ).
Aποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στην εφηβεία συνυπάρχει με άλλες μορφές ψυχιατρικής συμπτωματολογίας. Όλες οι υποκλίμακες του ερωτηματολογίου SDQ είχαν σημαντική συσχέτιση με την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα συναισθηματικά συμπτώματα, προβλήματα διαγωγής, συμπτώματα υπερκινητικότητας/διάσπασης προσοχής σχετίζονταν όλα σημαντικά και ανεξάρτητα με την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στην εφηβεία. Η κλίμακα με την προκοινωνικότητα είχε χαμηλότερη βαθμολογία στους εφήβους που τζόγαραν προβληματικά. Επιπλέον, ατομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά σχετίζονταν σημαντικά με την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.

B’ Έρευνα
Σκοπός: Η έρευνα και η κλινική πρακτική δείχνουν ότι η παρορμητική συμπεριφορά είναι ένα χαρακτηριστικό των προβληματικών παικτών, όμως οι σχετικές έρευνες σε εφήβους είναι σπάνιες. Ο σκοπός της Έρευνας Β’ ήταν να εξετάσει τη σχέση μεταξύ προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και της παρορμητικότητας υπό την μορφή της αναστολής στην καθυστέρηση της ανταμοιβής σε εφήβους μαθητές της Αττικής.
Μέθοδος: Το δείγμα αποτελούν 339 μαθητές Λυκείου (41.6% αγόρια και 58.4% κορίτσια) από τυχαίο δείγμα μαθητών από σχολεία στην περιοχή της Αττικής. Το υλικό συλλέχτηκε με τη μορφή αυτο-συμπληρούμενων ερωτηματολογίων κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ώρας. Στους μαθητές χορηγήθηκε το πολλαπλών απαντήσεων Διαγνωστικό και Στατιστικό εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών IV, διαμορφωμένο για τoυς νέους (DSM IV-MR-J), προκειμένου να ανιχνευθεί η προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Επίσης, η αξιολόγηση της παρορμητικής συμπεριφοράς των εφήβων βασίστηκε στο Delay-Discounting Questionnaire (DDT).
Aποτελέσματα: Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαίωσαν την αρχική ερευνητική υπόθεση, σύμφωνα με την οποία έφηβοι με υψηλά επίπεδα παρορμητικότητας υπό την μορφή της αναστολής στην καθυστέρηση της ανταμοιβής εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά προβληματικού τζόγου.
Συμπεράσματα: Η συσχέτιση συναισθηματικών/ συμπεριφορικών προβλημάτων με τον προβληματικό τζόγο στην εφηβεία αναδεικνύει την ανάγκη αναζήτησης από τους ειδικούς αυτής της συνύπαρξης και της συνακόλουθης θεραπείας τους. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα παρορμητικής συμπεριφοράς υπό την μορφή της αναστολής στην καθυστέρηση της ανταμοιβής στους έφηβους παίχτες καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της σύνδεσης ανάμεσα στην παρορμητικότητα και τον τζόγο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τζόγος, Εφηβεία, Συναισθηματικά / συμπεριφορικά προβλήματα, Παρορμητικότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
351
Αριθμός σελίδων:
219
Διατριβή Παλαιολόγου Π. Ασημίνα.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο