Συγκρίσεις τρόπων μεταφοράς ηλεκτικής ενέργειας στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια Φυσικής, 1860 - 1930

Διπλωματική Εργασία uoadl:2881887 262 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-01
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Φιλιππαίος Φραγκίσκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριστοτέλης Τύμπας, καθηγητής, ΙΦΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκρίσεις τρόπων μεταφοράς ηλεκτικής ενέργειας στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια Φυσικής, 1860 - 1930
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκρίσεις τρόπων μεταφοράς ηλεκτικής ενέργειας στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια Φυσικής, 1860 - 1930
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να εξετάσει από ιστορική σκοπιά τον τρόπο με τον οποίο αναπαράχθηκε η περίφημη διαμάχη ανάμεσα στο συνεχές και το εναλλασσόμενο ρεύμα στην Ελλάδα, αντλώντας το πρωτογενές της υλικό από σχολικά εγχειρίδια φυσικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία διδάσκονται στη χώρα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως και τις αρχές του 20ου.
Εισαγωγικά θα ανατρέξουμε στην περίοδο που ξεκινά ο λεγόμενος «πόλεμος των ρευμάτων» στις ΗΠΑ. Θα παρακολουθήσουμε ορισμένα επεισόδια της έκβασής του και ακολουθώντας το ιστορικό νήμα θα φτάσουμε έως και την οριστική λήξη του «πολέμου» το 1892, η οποία αναδεικνύει σε νικητή το εναλλασσόμενο έναντι του συνεχούς, με το πρώτο να καθιερώνεται ως, υποτίθεται, εγγενώς ανώτερο.
Στη συνέχεια θα περιγράψουμε πως η ίδια διαμάχη αναβιώνει τριάντα χρόνια μετά στην Ελλάδα και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που λαμβάνει, μέσα από τις αντιπαραθέσεις που έλαβαν χώρα στις συνεδριάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιήσουμε ως δευτερογενείς πηγές τις διπλωματικές εργασίες του ΚωνσταντίνουΛουκόπουλου και του Ιωάννη Γαρύφαλλου,οι οποίες αναφέρονται ακριβώς στη διαμάχη συνεχούς – εναλλασσόμενου στην Ελληνική περίπτωση.
Στο κύριο μέρος της εργασίας, παρουσιάζουμε την έρευνα σε ελληνικά σχολικά συγγράμματα Φυσικής που εκδίδονταισε μια περίοδο που το διακύβευμα για το ποιο ηλεκτρικό ρεύμα υπερτερεί παραμένει ανοικτό (1860-1930), με στόχο την ανεύρεση υποστηρικτικών γραμμών ως προς τη μία ή την άλλη επιλογή.
Στην κατάληξη της εργασίαςεπιδιώκουμε να εξάγουμε ένα συμπέρασμα για το πώς οδηγηθήκαμειστορικά στην αποδοχή της θέσης περί εγγενούς ανωτερότητας του εναλλασσόμενου ρεύματος, μέσα από τον λόγο των σχολικών συγγραμμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ηλεκτισμός, συνεχές ρεύμα, εναλλασσόμενο ρευμα, πόλεμος των ρευμάτων, Ιστορία Τεχνολογίας, Ιστορία εξηλεκτρισμού, Επιστήμη Τεχνολογία Κοινωνία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
70
diplomatiki_master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο