Οι περιορισμοί πρόσβασης ατόμων με διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα σε υπηρεσίες υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2881964 246 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-02
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κατωχιανού Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργόπουλος Σωτήριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Καραβοκυρός Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοντός Μιχαήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι περιορισμοί πρόσβασης ατόμων με διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα σε υπηρεσίες υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι περιορισμοί πρόσβασης ατόμων με διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα σε υπηρεσίες υγείας
Περίληψη:
Εισαγωγή
Αυτή η εργασία εξετάζει τους περιορισμούς που αφορούν την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για τους μετανάστες – πρόσφυγες που διαβιούν στην Ελλάδα. Ενώ οι γηγενείς έχουν (δικαιούνται) πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη - όπως η επείγουσα ιατρική περίθαλψη και η - δυνατότητα να επισκεφθεί κάποιον γιατρό σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας για τους μετανάστες - πρόσφυγες αυτή η πρόσβαση δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη. Μια ανησυχία που εκφράζεται συχνά είναι κατά πόσο οι μετανάστες είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών και κατά πόσο επιβαρύνουν το Ε.Σ.Υ. ειδικά μέσα σε μία χρηματοπιστωτική κρίση. Το κατά πόσο μία χώρα αποτελεί σημείο προορισμού σε συσχετισμό με το παρεχόμενο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, ήταν επίσης ένα ζήτημα που διερευνήθηκε.
Σκοπός
H ανασκόπηση και καταγραφή δεδομένων από την εθνική και διεθνή βιβλιογραφία προς ανάδειξη των περιορισμών της πρόσβασης ατόμων με διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα στις υπηρεσίες υγείας.
Υλικό και Μέθοδος
Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις βάσεις δεδομένων με τη χρήση των κατάλληλων λέξεων-κλειδιών όπως φαίνονται στην ενότητα 3. Η αναζήτηση των βιβλιογραφικών πηγών βασίστηκε στα παρακάτω κριτήρια:
• Μελέτες σε πρόσφυγες,
• Έρευνες – Μελέτες δημοσιευμένες στην αγγλική, γερμανική και γαλλική γλώσσα,
• Δημοσιευμένες από το 2005 και εντεύθεν.
Αποτελέσματα
Από ένα αρχικό μέγεθος 75 άρθρων, επιλέχθηκαν τελικά 15 μελέτες επί του αντικειμένου. Από το σύνολο των μελετών, οι 10 ήταν ποιοτικές, και οι 5 ποσοτικές. Όλες οι μελέτες που έγιναν αποδεκτές αναφέρονται στην μετανάστευση σε συσχετισμό με την πρόσβαση προσφύγων – μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας. Από την ανάγνωση των μελετών εντοπίστηκαν υφιστάμενοι περιορισμοί στην πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας, με πιο συχνά απαντούμενους την αδυναμία επαρκούς επικοινωνίας, την ανύπαρκτη ή περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη, την μη επαγγελματική συμπεριφορά επαγγελματιών υγείας, καθώς και τις διαφορές σε πολιτιστικό – εθνοτικό επίπεδο των μεταναστών με τους γηγενείς.

Συμπεράσματα
Σύμφωνα με την ανασκόπησης της βιβλιογραφίας που έγινε στην παρούσα εργασία, υφίστανται ακόμη περιορισμοί στην πρόσβαση ατόμων με διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα στις υπηρεσίες υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες πύλες εισόδου της Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα διευκόλυνσης των προσφύγων – μεταναστών, είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι φορείς που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτική να εστιάσουν στην περαιτέρω άμβλυνση των δυσμενών συνθηκών που περιορίζουν την ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στο κοινωνικό σύνολο, ώστε η Δημόσια Υγεία να είναι αγαθό προσιτό σε όλους και όχι σε λίγους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υγεία μεταναστών, Παράνομη μετανάστευση, Περιορισμοί πρόσβασης στην υγεία, Διαφορετικός πολιτισμός, Κοινωνικές διακρίσεις, Προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
55
ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ.pdf (744 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο