Κύηση και οξεία κοιλία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2881968 261 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-02
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βασιλοπούλου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρέλιας Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Σαλάκος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βραχνής Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κύηση και οξεία κοιλία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κύηση και οξεία κοιλία
Περίληψη:
Η συστροφή των ωοθηκών είναι μια περίπτωση οξείας κοιλίας που απαιτεί άμεση παρέμβαση. Εκδηλώνεται σπάνια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, σε θεραπείες in vitro γονιμοποίησης (IVF), η υπερδιέγερση των ωοθηκών μπορεί να αυξήσει το μέγεθός τους και να οδηγήσει στην εμφάνιση συστροφής των εξαρτημάτων.
Η διακολπική υπερηχογραφική εξέταση και η μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της σύγχρονης κλινικής πρακτικής σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία έκτοπης εγκυμοσύνης.
Η ετερότοπη κύηση είναι μια σπάνια, αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή παθολογία. Η διάγνωση της ετερότοπης εγκυμοσύνης εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης γυναικολογίας. Η προσεκτική σάρωση με υπερήχους της μήτρας και των εξαρτημάτων είναι απαραίτητη σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με κλινικά συμπτώματα.
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι σύνηθες εύρημα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Συνδέονται με αυξημένο ποσοστό αυτόματης αποβολής, πρόωρου τοκετού, αποκόλλησης του πλακούντα, ανώμαλων θέσεων και προβολών του εμβρύου, δυστοκίας, αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Η ερυθρά εκφύλιση του ινομυώματος της μήτρας (RDL) είναι αιμορραγικό έμφρακτο που προκαλείται από περιφερική φλεβική θρόμβωση.
Το φάσμα του placenta accreta (PAS) είναι μια κατάσταση μη φυσιολογικής διείσδυσης του πλακούντα, που περιλαμβάνει τους placenta accreta, increta, and percreta και αποτελεί κύρια αιτία σοβαρής νοσηρότητας και θνησιμότητας της μητέρας. Η διάγνωση είναι δύσκολη και γίνεται με βάση την ιστοπαθολογική εξέταση. Χαρακτηρίζεται από την απουσία φθαρτού υμένα και οι χοριονικές λάχνες βρίσκονται σε γειτνίαση με τις μυϊκές ίνες του μυομητρίου.
Η ρήξη του ωχρού σωματίου είναι συχνή πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Λόγω του κοιλιακού άλγους που συνοδεύεται από αιμοπεριτόναιο, η ρήξη του ωχρού σωματίου εύκολα συγχέεται με την έκτοπη εγκυμοσύνη. Η αντιμετώπιση της ρήξης του ωχρού σωματίου εξαρτάται από τα συμπτώματα και τα εργαστηριακά ευρήματα και μπορεί να χρειάζεται μόνο παρακολούθηση, αλλά και λαπαροσκόπηση ή επείγουσα λαπαροτομία. Αν και σπάνιο, το αιμοπεριτόναιο μετά τη ρήξη του ωχρού σωματίου, σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη στη διαγνωστική διαδικασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οξεία κοιλία, Έκτοπη κύηση, Ρήξη μήτρας, Κοιλιακό άλγος, Σκωληκοειδίτιδα, Χολοκυστίτιδα, Εγκυμοσύνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
97
Vasilopoulou Eleni MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο