Ο Δημοσιονομικός Έλεγχος στους Πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2882020 217 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Νάσαινα Δέσποινα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
1. Νικόλαος - Κομνηνός Χλέπας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
2. Γεώργιος Σωτηρέλης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
3. Ιωάννης Τασόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
4. Γεωργία Γιαννακούρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
5. Μελέτιος Μουστάκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
6. Ευαγγελία Μπάλτα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
7. Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο Δημοσιονομικός Έλεγχος στους Πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο Δημοσιονομικός Έλεγχος στους Πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Περίληψη:
Αντικείμενο της διατριβής είναι ανάλυση, διαχρονικά και συγκεκριμένα από το έτος 2006 έως 2016, του δημοσιονομικού ελέγχου, του πεδίου εφαρμογής και των αποτελεσμάτων του Προληπτικού και Κατασταλτικού ελέγχου στη διαχείριση συγκεκριμένων δαπανών, συμβάσεων και λογαριασμών των δήμων, με σκοπό την αναζήτηση των προεκτάσεων της άσκησης του Δημοσιονομικού Ελέγχου ή των τυχόν αμφίδρομων σχέσεων που αυτός ο έλεγχος διαμορφώνει: α) στη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση πολιτικής από τα μονοπρόσωπα και συλλογικά αιρετά όργανα των δήμων, β) στην υιοθέτηση ή μη των αποτελεσμάτων του από το νομοθέτη, γ) στον υπαρκτό διάλογο μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προς την κριθείσα ερμηνεία των εφαρμοστέων διατάξεων.
Το βασικό ερώτημα που διέπει τη διατριβή είναι εάν η άσκηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του Προληπτικού ελέγχου σε επιμέρους κατηγορίες δαπανών και συμβάσεων των δήμων και αντίστοιχα η άσκηση του Κατασταλτικού ελέγχου, μετά την υλοποίησή τους, επέδρασε στον τρόπο αντίληψης της δημοσιονομικής διαχείρισης του δημοτικού χρήματος από τους δήμους. Αντίστροφα, εάν ο τρόπος δημοσιονομικής διαχείρισης του δημοτικού χρήματος από τους δήμους, επηρέασε τον τρόπο άσκησης του δημοσιονομικού ελέγχου από τα αρμόδια όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η διατριβή διαρθρώνεται σε πέντε μέρη. Στο πρώτο μέρος εξετάζεται και αποτυπώνεται το περιεχόμενο της εποπτείας που ασκεί συνολικά το Κράτος επί των ΟΤΑ και των χαρακτηριστικών της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, προκειμένου να δειχθεί ότι η δράση τους ελέγχεται σε ένα ενιαίο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα και, κατ΄εξουσιοδότηση αυτού, ο νομοθέτης, τόσο από τα κρατικά όργανα όσο και από το Δημοσιονομικό Δικαστήριο.
Τα επόμενα τρία μέρη της διατριβής περιλαμβάνουν την έρευνα στη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των αποτελεσμάτων άσκησης του προληπτικού ελέγχου νομιμότητας σε: δανειακές, προγραμματικές και συμπληρωματικές συμβάσεις που συνάπτουν οι δήμοι, σε δαπάνες από απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών και, τέλος, σε δαπάνες που σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις δήμων προς τρίτους. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των συμβάσεων και δαπανών είναι η διαπιστωμένη τάση καταστρατήγησης από τους δήμους των κανόνων που τις διέπουν.
Το πέμπτο μέρος αφορά τον κατασταλτικό έλεγχο που ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο στους «λογαριασμούς» των δήμων. Στο μέρος αυτό ερευνάται ο τρόπος αντιμετώπισης από τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου των αιρετών οργάνων των δήμων, ως υπολόγων και διατακτών και αναλύεται το καθεστώς καταλογισμού τους. Επιπλέον, αναλύεται η άμεση διασύνδεση και οι επιπτώσεις που επιφέρουν οι παρεμβάσεις του νομοθέτη στον ανωτέρω κατασταλτικό έλεγχο, μέσω της εκ του νόμου νομιμοποίησης παράνομων δαπανών και της άρσης σχετικών καταλογισμών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δημοσιονομικός έλεγχος Δήμων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
209
Αριθμός σελίδων:
564
2019 02_10 Διατριβή Nassaina_Despoina.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο