Development of a multi-residue methodology for the determination of veterinary drugs in animal feed by High Performance Liquid Chromatography-tandem Mass Spectrometry (HPLC-MS/MS)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2882702 187 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χριστοπούλου Αθανασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development of a multi-residue methodology for the determination of veterinary drugs in animal feed by High Performance Liquid Chromatography-tandem Mass Spectrometry (HPLC-MS/MS)
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη πολύ-υπολειμματικής μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό κτηνιατρικών φαρμάκων σε ζωοτροφές με Υγροχρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης συζευγμένη με διαδοχική Φασματομετρία Μαζών (HPLC-MS/MS)
Περίληψη:
Τα κτηνιατρικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως στην κτηνοτροφία για την αποτροπή ή την αντιμετώπιση ασθενειών, αλλά επίσης και για την επίτευξη καλύτερης απόδοσης. Μεγάλος αριθμός αυτών των φαρμάκων χορηγούνται και για την αντιμετώπιση ανθρώπινων ασθενειών. Η έκθεση του καταναλωτή σε αυτά τα φάρμακα και τα κατάλοιπά τους μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής, αλλεργικές αντιδράσεις, τοξικές και πιθανώς καρκινογόνες και τερατογόνες επιδράσεις. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει νομοθετήσει τη χρήση των κοκκιδιοστατικών και ιστομονοστατών, όλες οι άλλες κατηγορίες κτηνιατρικών φαρμάκων παραμένουν εκτός επίσημου ελέγχου και νομοθετικού πλαισίου. Εφόσον ο πιο αποτελεσματικός τρόπος χορήγησής τους είναι η άμεση προσθήκη τους στην ζωοτροφή, είναι σημαντικό να μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε σε χαμηλές συγκεντρώσεις σε αυτή τη μήτρα. Η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στην απομόνωση αυτών των φαρμάκων, με τις πολύ διαφορετικές φυσικοχημικές ιδιότητες, από την εξαιρετικά πολύπλοκη μήτρα που είναι οι ζωοτροφές. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν η ανάπτυξη μιας μεθόδου για τον προσδιορισμό μιας μεγάλης ποικιλίας κτηνιατρικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των, τετρακυκλινών, σουλφοναμιδών, κινολονών, β-λακταμών, μακρολιδών, βενζιμιδαζολών, αμφενικολών, ανθελμινθικών κι αβερμεκτινών, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιώντας Αντίστροφης Φάσης Υγροχρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης συζευγμένη με φασματομετρία μαζών (RP HPLC-MS/MS). Πραγματοποιήθηκε ενδελεχής μελέτη για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση της προκατεργασίας του δείγματος. Το τελικό πρωτόκολλο περιλάμβανε στερεό-υγρό εκχύλιση χρησιμοποιώντας εκχύλιση με υπέρηχους, ακολουθούμενη από καθαρισμό του δείγματος με καταβύθιση πρωτεϊνών, απομάκρυνση λιπαρών ουσιών με εξάνιο και εκχύλιση στερεάς φάσης (SPE). Η μέθοδος επικυρώθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2002/657/EC, με ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά τη γραμμικότητα, την πιστότητα, την ενδιάμεση πιστότητα και την ανιχνευσιμότητα για τις περισσότερες μελετώμενες ενώσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Υγροχρωματογραφία υψηλής πίεσης, υπολειμματική ανάλυση, κτηνιατρικά φάρμακα, ζωοτροφή, Χρωματογραφία αντίστροφης φάσης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
119
Αριθμός σελίδων:
123
MASTER CHRISTOPOULOU ATHANASIA_final.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο