Immunohistochemical study of the glucocorticoid receptor in the locus coeruleus of human neonates: possible role of perinatal hypoxia.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2882768 423 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δαρειώτη Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Immunohistochemical study of the glucocorticoid receptor in the locus coeruleus of human neonates: possible role of perinatal hypoxia.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανοσοϊστοχημική μελέτη του υποδοχέα των γλυκοκορτοκοειδών στον locus coeruleus ανθρώπινων νεογνών: πιθανός ρόλος της περιγεννητικής υποξίας.
Περίληψη:
Τελευταία είναι αρκετά διαδεδομένη η πεποίθηση πως γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου της ανάπτυξης καθορίζουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων διαταραχών. Ένα τέτοιο παράθυρο είναι η περιγεννητική περίοδος. Ερεθίσματα που λαμβάνονται από το έμβρυο/νεογνό κατά τη διάρκειά της στιγματίζουν το μελλοντικό φαινότυπό του, όπως την εμφάνιση νευρολογικών και ψυχιατρικών νοσημάτων. Η περιγεννητική υποξία είναι αιτία θανάτου πολλών εμβρύων/ νεογνών και έχει συσχετισθεί με αρκετές νευροψυχοπαθολογικές καταστάσεις, π.χ. σχιζοφρένεια, ΔΕΠΥ κ.ά. Παλαιότερες εργασίες του εργαστηρίου δείχνουν πως τα κατεχολαμινικά συστήματα του εγκεφάλου (Substantia nigra, Locus coeruleus) αντιδρούν στο στρες του υποξικού μικροπεριβάλλοντος, μεταβάλλοντας την έκφραση της υδροξυλάσης της τυροσίνης, του πρώτου ενζύμου της βιοσυνθετικής οδού της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Η κορτιζόλη, η βασική ορμόνη που μεσολαβεί την αντίδραση του οργανισμού στο στρες, δρα μέσω των υποδοχέων της: mineralocorticoid (MR) και glucocorticoid (GR) receptors. Ο GR εντοπίζεται στον εγκέφαλο κυρίως στον ιππόκαμπο και τον LC. Στην παρούσα μελέτη, ερευνήσαμε ανοσοϊστοχημικά την επίδραση της περιγγενητικής υποξίας στην έκφραση του GR τους LC νευρώνες ανθρώπινων νεογνών που κατέληξαν λόγω οξείας ή παρατεταμένης περιγεννητικής υποξίας. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν πως η περιγεννητική υποξία επηρεάζει αρνητικά την έκφραση του GR στους
πυρήνες των LC νευρώνων των ώριμων νεογνών. Επίσης, τα θνησιγενή βρέφη εμφανίζουν χαμηλή GR έκφραση στους πυρήνες των αντίστοιχων κυττάρων. Δεδομένου ότι επιγενετικές τροποποιήσεις στο γονίδιο του GR κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιγεννητικής περιόδου μπορεί να εμπλέκονται στην εμφάνιση νευροψυχιατρικών/νευρολογικών διαταραχών, τα ευρήματά μας ίσως να έχουν σημαντικό κλινικό αντίκτυπο στην παθοαιτιολογία των διαταραχών αυτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Υποδοχέας γλυκοκορτικοειδών, κορτιζόλη, περιγεννητική υποξία, νεογνά, ανοσοϊστοχημεία, υδροξυλάση της τυροσίνης, πρώιμο στρες, locus coeruleus, θνησιγένεια, νορεπινεφρίνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
35
Thesis Project_Dareioti Foteini.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο