Συστήματα αξιολόγησης και παρακίνησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις - η περίπτωση της Cosmos Sport SA

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883068 321 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογιστική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Νικολούδη Εμμανουέλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία-Ηλιάνα Πραβίτα, Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συστήματα αξιολόγησης και παρακίνησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις - η περίπτωση της Cosmos Sport SA
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συστήματα αξιολόγησης και παρακίνησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις - η περίπτωση της Cosmos Sport SA
Περίληψη:
Η εργασία που ακολουθεί μελετάει τα συστήματα παρακίνησης και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού. Προηγουμένως, γίνεται λόγος για την σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού και των επιμέρους λειτουργιών της ( Προγραμματισμός, Προσέλκυση, Επιλογή, Εκπαίδευση, Αξιολόγηση και Πολιτική αμοιβών) που συνεισφέρουν στην προσπάθεια της επιχείρησης να προσαρμοστεί στο περιβάλλον της και να εξελιχθεί.
Η παρακίνηση και η αξιολόγηση αποτελούν δυο από τα πιο σημαντικά στοιχεία της Διαχείρισης Ανθρώπινου δυναμικού. Οι θεωρίες της Παρακίνησης εστιάζουν στην εξέταση των παραγόντων που ενεργοποιούν την ανθρώπινη δραστηριότητα προς την επιτέλεση ενός έργου. Βασικός μοχλός των εν λόγω θεωριών αποτελεί η έννοια του κινήτρου που ωθεί τα άτομα να εργαστούν. Καμία βέβαια θεωρία δεν στερείται αδυναμιών αλλά ως σύνολο δίνουν πειστικές απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν την παρακίνηση.
Η έννοια της Αξιολόγησης είναι εξίσου σημαντική αφού η βελτίωση της απόδοσης, η εκπαίδευση και τα συστήματα αμοιβών εξαρτώνται από αυτήν. Ειδικότερα, οι διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης, είτε αντικειμενικού είτε υποκειμενικού χαρακτήρα μπορούν να συνδράμουν τα μέγιστα σε μια επιχείρησης σε επίπεδο αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοθεί προσοχή στις τυχόν αδυναμίες που αυτές οι μέθοδοι παρουσιάζουν.
Ειδικότερα, η εργασία αποσκοπεί να εξετάσει εάν όσα υποστηρίζονται στη θεωρία σχετικά με τη σημασία της παρακίνησης και της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού μπορεί να αποδειχθούν σε επίπεδο πρακτικής. Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο της παρούσης εργασίας, χρησιμοποιείται το παράδειγμα μιας επιχείρησης και διενεργείται η αναγκαία έρευνα, ώστε να καταδειχθεί κατά πόσον τα κίνητρα που προσφέρονται στους εργαζομένους και οι μέθοδοι αξιολόγησής τους που υιοθετούνται, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία μιας οργάνωσης – του ιδιωτικού τομέα, εν προκειμένω.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Παρακίνηση, Αξιολόγηση, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
87
ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο