Χρηματοοικονομική ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών και πρόβλεψη βιωσιμότητας των εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883247 245 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογιστική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κουλός Παρασκευάς
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κανέλλος Τούντας, Δόκτωρ, Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρηματοοικονομική ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών και πρόβλεψη βιωσιμότητας των εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρηματοοικονομική ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών και πρόβλεψη βιωσιμότητας των εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων των σημαντικότερων οικονομικών μονάδων του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας (Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε, Ιχθυοτροφία Σελόντα Α.Ε.Γ.Ε, Ανδρομέδα Α.Ε και Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε), για το διάστημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας 2013-2017. Η ανάλυση γίνεται με τη χρήση αριθμοδεικτών. Επιπλέον, για το σκοπό της ανάλυσης χρησιμοποιείται το μοντέλου πρόβλεψης πτώχευσης Altman Z-score, με στόχο να προσδιοριστεί η πιθανότητα οι εξεταζόμενες οικονομικές μονάδες να έρθουν αντιμέτωπες με πιθανή χρεωκοπία στο μέλλον.
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει, τη θεωρητική προσέγγιση στην οποία εξετάζεται, η εξέλιξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και οι οικονομικές καταστάσεις και οι μέθοδοι ανάλυσής τους. Επίσης, στο πρακτικό τμήμα της εργασίας, με βάση τα στοιχεία των δημοσιευμένων ισολογισμών των κυριότερων επιχειρήσεων του κλάδου, γίνεται ανάλυση των λογιστικών τους καταστάσεων με τη χρήση αριθμοδεικτών για το διάστημα 2013-2017 και εφαρμογή του μοντέλου Altman Z-score για το διάστημα 2015-2017.
Με βάση το θεωρητικό κομμάτι της εργασίας, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να είναι επικερδής κάτι το οποίο επιτυγχάνεται κυρίως λόγο της έντονης εξωστρέφεια η οποία τον διακρίνει. Η χώρα μας, παρά τις δυσκολίες των πρώτων ετών της ύφεσης, έχει κατορθώσει να αυξάνει συνεχώς την παραγωγή της τα τελευταία χρόνια, και να κερδίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι ο όμιλος Νηρεύς αποτελεί ηγέτη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, κατέχοντας τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και κέρδη εις νέον σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομικές μονάδες του κλάδου.
Από την ανάλυση των αριθμοδεικτών το διάστημα 2013-2017 παρατηρούμε, ότι όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται σε καλά επίπεδα ρευστότητας και δείχνουν να μπορούν να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους χρησιμοποιώντας το ενεργητικό τους. Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από έντονο δανεισμό, για τις περισσότερες όμως βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια. Τέλος, από το 2014 και ύστερα οι περισσότερες επιχειρήσεις αυξάνουν την κερδοφορία τους, με εξαίρεση τον όμιλο Σελόντα ο οποίος συνεχίζει να παρουσιάζει δυσκολίες.
Η ανάλυση του μοντέλου Altman Z-score σε γενικές γραμμές μας δείχνει, ότι τα τελευταία χρόνια το score που πετυχαίνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου αυξάνεται, παρόλα αυτά όμως βρίσκετε σε χαμηλά επίπεδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας, οικονομικές καταστάσεις, αριθμοδείκτες, μοντέλο πρόβλεψη πτώχευσης Altman Z-score, πολυμεταβλητή διακριτή ανάλυση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
28
Αριθμός σελίδων:
99
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΤΕΛΙΚΟ).pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.