Το μοντέλο του οίκου Moody’s για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών - Μελέτη περίπτωσης: οι χώρες P.I.G.S.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883425 278 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογιστική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κατσάκου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπύρος Γεωργαντέλης, Διδάκτωρ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το μοντέλο του οίκου Moody’s για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών - Μελέτη περίπτωσης: οι χώρες P.I.G.S.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το μοντέλο του οίκου Moody’s για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών - Μελέτη περίπτωσης: οι χώρες P.I.G.S.
Περίληψη:
Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία η δραστηριότητα των οίκων αξιολόγησης συζητείται, σχολιάζεται και παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από ειδικούς επιστήμονες, κρατικές υπηρεσίες, θεσμούς, επενδυτές ακόμη και από απλούς πολίτες. Οι οίκοι αξιολόγησης που μέχρι τώρα είχαν μία εξέχουσα θέση στις παγκόσμιες χρηματαγορές, κατανόησαν πόσο πολύ μπορούν να επηρεάσουν τις οικονομίες των κρατών. Ο ρόλος και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν όμως μπορούν να αμφισβητηθούν σε κάθε περίπτωση. Έτσι, λοιπόν, ενώ ήταν γνωστοί σε λίγους, ο ρόλος και η λειτουργία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας βρέθηκε στο προσκήνιο και στις συζητήσεις του ευρύ κοινού. Η συζήτηση διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει όλες εκείνες τις αμφισβητήσεις και τις κριτικές για το κατά πόσο τελικά οι αξιολογήσεις των οίκων είναι ικανές να επηρεάσουν τους επενδυτές ή να κλονίσουν τις οικονομίες των κρατών. Η αμεροληψία και η σωστή διαχείριση της δύναμής τους κρίθηκε και πολύ και αυστηρά. Η δε επιστημονική μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης για τη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και κρατών αμφισβητήθηκε σε βάθος.
Μέσα σε ένα τόσο έντονο κλίμα συζητήσεων και αναφορών, το θέμα της σωστής αξιολόγησης και των συνεπειών της πραγματικά θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι ένα ιδιαίτερα προκλητικό θέμα μελέτης.
Η παρούσα ερευνητική εργασία σκοπό έχει να εξετάσει τις συνέπειες των αξιολογήσεων των οίκων αξιολόγησης και κυρίως του οίκου Moody's για τις χώρες του Eυρωπαϊκού Nότου. Ένα καίριο ερώτημα είναι εάν οι αξιολογήσεις τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της κρίσης διενεργήθηκαν βάσει συγκεκριμένου μοντέλου για κάθε μία από τις χώρες αυτές. Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι οι αξιολογητές δεν διατήρησαν ένα σταθερό μοντέλο για κάθε χώρα, γεγονός που επέτεινε και βάθυνε την κρίση στις ήδη χτυπημένες από αυτήν χώρες. Άλλοι πάλι ισχυρίστηκαν ότι το μοντέλο αξιολόγησης έφερε ένα μεγάλο στοιχείο υποκειμενικότητας που άλλαξε τις ισορροπίες και δυσχέρυνε επιπλέον τις οικονομίες των χωρών.
Στην μελέτη αυτή έγινε μία σημαντική προσπάθεια δημιουργίας ενός οικονομετρικού μοντέλου για κάθε χώρα πολύ κοντά στο πραγματικό, με στόχο την επαλήθευση ή την απόρριψη της παραπάνω κριτικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οικονομική κρίση, Ευρωπαϊκός Νότος, P.I.G.S., μοντέλα αξιολόγησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
88
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΟΥ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.