Διοικητικά συμβούλια - διάρθρωση και επίδραση τους στην απόδοση των Ελληνικών επιχειρήσεων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883682 169 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογιστική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-24
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σπιθάκης Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Θάνος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διοικητικά συμβούλια - διάρθρωση και επίδραση τους στην απόδοση των Ελληνικών επιχειρήσεων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διοικητικά συμβούλια - διάρθρωση και επίδραση τους στην απόδοση των Ελληνικών επιχειρήσεων
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία διερευνά τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της σύνθεσης του διοικητικού μιας επιχείρησης με την αποδοτικότητα της και τον κίνδυνο που αυτή εμφανίζει ως επενδυτική επιλογή. Βασικός στόχος της εργασίας είναι να αναδείξει το κατά πόσον η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας στην Ελλάδα είναι σε θέση να επηρεάσει με κάποιον τρόπο την απόδοση και τον κίνδυνο της ή να επαναβεβαιώσει τα ευρήματα της πλειοψηφίας των σχετικών μελετών για την Ελλάδα που έχουν δείξει ότι τα χαρακτηριστικά του διοικητικού συμβουλίου δεν παίζουν ουσιαστικά κάποιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της απόδοσης μιας επιχείρησης.
Στην εργασία μας μελετούμε εμπειρικά τη σχέση διοικητικού συμβουλίου και απόδοσης καθώς και την αντίστοιχη σχέση με τον κίνδυνο με τη χρήση ενός δείγματος σαράντα πέντε εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών ενώ η περίοδος της μελέτης καλύπτει το διάστημα 2015-2018.
Στη μελέτη μας λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας διάφορες μορφές της λογιστικής αλλά και της χρηματιστηριακής απόδοσης των μετοχών των εταιρειών υπό εξέταση. Χρησιμοποιούμε, επίσης, δύο εναλλακτικούς υπολογισμούς του επενδυτικού κινδύνου για μια εταιρεία. Από την άλλη πλευρά, τα χαρακτηριστικά του διοικητικού συμβουλίου που εξετάζονται αφορούν στο μέγεθος του διοικητικού συμβουλίου, τη γυναικεία παρουσία στα συμβούλια, τη στελέχωση των συμβουλίων με ανεξάρτητα με εκτελεστικά μέλη και τη μη δυαδικότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ήτοι την ταύτιση του προσώπου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου με αυτό του διευθύνοντος συμβούλου σε μια επιχείρηση.
Τα ευρήματα μας όσον αφορά στο μέγεθος του διοικητικού συμβουλίου δεν δείχνουν κάποια σημαντική συσχέτιση του με την απόδοση και τον κίνδυνο μιας επιχείρησης, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τα ευρήματα των αντίστοιχων μελετών που έχουν εκπονηθεί για την Ελλάδα παλαιότερα. Αντιθέτως, όσον αφορά στην επιρροή της γυναικείας παρουσίας στα διοικητικά συμβούλια στην απόδοση των επιχειρήσεων, τα εμπειρικά αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις μιας αρνητικής τέτοιας επίδρασης. Το ίδιο ισχύει και για την παρουσία των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών και, ειδικότερα, για την περίπτωση των χρηματιστηριακών αποδόσεων των μετοχών των εξεταζόμενων εταιρειών. Τέλος, αναφορικά με το ρόλο της μη δυαδικότητας, τα αποτελέσματα, σε αντίθεση με τις προσδοκίες μας, δείχνουν ότι η κατοχή του ρόλου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του ρόλου του διευθύνοντος συμβούλου από το ίδιο πρόσωπο λειτουργεί ευεργετικά για μια επιχείρηση, διότι συμβάλλει αυξητικά στην απόδοση της και μειωτικά στον κίνδυνο που αυτή παρουσιάζει ως επενδυτική επιλογή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διοικητικά συμβούλια, απόδοση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
110
Tελική μορφή διπλωματικής Σπιθάκης Αλέξανδρος-converted.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο