Οικονομική αξιολόγηση και συγκριτική μελέτη των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883701 237 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κωτσιαντή Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωτσόπουλος Νικόλαος, Διδάκτωρ,Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Ηρειώτης Νικόλαος, Καθηγητής,Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οικονομική αξιολόγηση και συγκριτική μελέτη των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οικονομική αξιολόγηση και συγκριτική μελέτη των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η οικονομική αξιολόγηση και η συγκριτική μελέτη των οκτώ μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της 1ης Υ.Πε. για την περίοδο 2012-2016, προκειμένου να απαντηθεί αν τα μεγάλα νοσοκομεία της 1ης Υ.Πε. ήταν αποδοτικά και βελτίωσαν την οικονομική τους θέση. Έγινε ανάλυση με το εργαλείο της χρηματοοικονομικής ανάλυσης των λογιστικών καταστάσεων με την μέθοδο των αριθμοδεικτών όπως επίσης με δείκτες αξιολόγησης της αποδοτικότητας και της οικονομικότητας ώστε να περιγραφεί συνολικά η οικονομική θέση των οργανισμών.
Από την ανάλυση προέκυψε ότι τα νοσοκομεία της μελέτης βελτίωσαν την οικονομική τους θέση και εφάρμοσαν με συνέπεια τις πολιτικές για την υγεία μέσα από την διοικητική και οργανωτική τους λειτουργία. Επίσης ήταν πιο αποδοτικά καθώς ανταποκρίθηκαν στο έργο τους και βελτίωσαν την σχέση εισροών που χρησιμοποίησαν και εκροών που παρήγαγαν την περίοδο 2012-2016.
Τα νοσοκομεία της 1ης Υ.Πε. αύξησαν σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά τους, μείωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους και προσπάθησαν να εκτελέσουν με συνέπεια των προϋπολογισμό τους για την περίοδο 2012-2016. Επίσης επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία περισσότεροι ασθενείς είτε σαν εξωτερικοί είτε σαν εσωτερικοί ασθενείς και τα νοσοκομεία χρησιμοποίησαν πιο αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους τους. Βελτίωσαν την σχέση εσόδων –εξόδων, ενώ μειώθηκε σημαντικά το μέσο κόστος νοσηλείας τόσο από την μείωση των δαπανών εκτός μισθοδοσίας όσο και από την μείωση του κόστους μισθοδοσίας.
Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης κυρίως μέσα από την οριζόντια περικοπή των δαπανών αλλά και η ανταπόκριση από τα νοσοκομεία στην αύξηση της ζήτησης για νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας είχαν σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της αποδοτικότητας των νοσοκομείων της 1ης Υ.Πε. Παρόλα αυτά χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να αφορούν τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες των νοσοκομείων αλλά και τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, προκειμένου τα νοσοκομεία να συνεχίσουν να είναι αποδοτικά αλλά και να ανταποκρίνονται στον στόχο της ισότητας στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, για τις υγειονομικές ανάγκες που καλύπτουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
αποδοτικότητα, δημόσια νοσοκομεία, αριθμοδείκτες και δείκτες αξιολόγησης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
100
Κωτσιαντή Μαρία Οικονομική αξιολόγηση και συγκριτική μελέτη των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο