Η εφαρμογή των ΚΕΝ στην Ελλάδα και η οικονομική διάσταση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884162 194 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χατζηβασίλη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Υφαντόπουλος Ιωάννης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εφαρμογή των ΚΕΝ στην Ελλάδα και η οικονομική διάσταση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εφαρμογή των ΚΕΝ στην Ελλάδα και η οικονομική διάσταση
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη των επιπτώσεων του θεσμικού πλαισίου σχετικά με την υγεία που τέθηκε σε εφαρμογή την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2007 στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας στην επίδραση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).

Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη διενεργήθηκε την περίοδο 2017-2019 όπως επίσης και η αναζήτηση της βιβλιογραφίας. Για τους σκοπούς της εργασίας ζητήθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα σχετικά με την εφαρμογή των ΚΕΝ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) Κρήτης. Επίσης, αναλύθηκαν δεδομένα σχετικά με τις δαπάνες υγείας και την μέση διάρκεια νοσηλείας στην Ελλάδα από την παγκόσμια τράπεζα και τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας για την περίοδο 1990-2016. Ως έτος βάσης των οικονομικών μετρήσεων αναφέρεται το 2011.

Αποτελέσματα: Το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό των δαπανών στον τομέα της υγείας. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του διαχειριστικού κόστους και την καλύτερη αγορά υπηρεσιών υγείας. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μείωσε σημαντικά τις ιατρικές πράξεις, ενώ η παρεμβάσεις στον χώρο του φαρμάκου οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των τιμών. Η εισαγωγή των ΚΕΝ στα νοσοκομεία είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση του μέσου χρόνου νοσηλείας ανά ασθενή και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση των διαθέσιμων ιατρικών κλινών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα σημαντική απόκλιση σε ορισμένους κωδικούς ΚΕΝ όπου υπερβαίνονται συστηματικά οι ημέρες νοσηλείας με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος θεραπείας σε σχέση με το προβλεπόμενο. Επίσης, παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή των ΚΕΝ μεταξύ των διαφορετικών ιατρικών τομέων.

Συμπέρασμα: Η εφαρμογή των ΚΕΝ μείωσε δραστικά την μέση νοσηλεία σε όλες τις κατηγορίες ασθενών. Στην μελέτη-περίπτωσης του ΠΑ.Γ.Ν.Η. η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν ελαφρά οι ημέρες νοσηλείας και να σταθεροποιηθούν στην πορεία, μέχρι και το 2016. Ωστόσο, παρουσιάζεται σταθερά μία απόκλιση στα εξιτήρια σε σχέση με τις προβλεπόμενες μέρες των ΚΕΝ της τάξεως του 31%-43% καθ’ όλη την εξεταζόμενη περίοδο 2011-2016. Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του κόστους νοσηλείας κατά 14%-27%. Μέχρι στιγμής αυτό το κόστος να το επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ, όμως αυτό αναμένεται να αλλάζει στο μέλλον και να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία που ορίζει ότι υπόχρεος του επιπλέον ποσού που προκύπτει από την υπέρβαση των χρημάτων που προβλέπει το ΚΕΝ είναι ο ασθενής. Σε σύνολο 600 περίπου κωδικών ΚΕΝ που εξετάστηκαν, εντοπίζονται 160 κωδικοί με σημαντική απόκλιση εσόδων (>30%) ενώ 46 από αυτούς αποκλίνουν τακτικά σχεδόν κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται είτε σε χαμηλή απόδοση των υπηρεσιών παροχής υγείας είτε σε κακό υπολογισμό του κόστους των ΚΕΝ. Η βελτίωση και των δύο αυτών παραγόντων κρίνεται απαραίτητη για την συνέχιση της μεταρρύθμισης. Ακόμα, ο παράγοντας της εκπαίδευσης φαίνεται να επηρεάζει αρκετές παραμέτρους των ΚΕΝ και κάθε ιατρικός τομέας (π.χ. παθολογικό, χειρουργικό, κτλ.) παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
θερμικό πλαίσιο, ΚΕΝ, μέση διάρκεια νοσηλείας, οικονομική κρίση, δαπάνες υγείας, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
35
Αριθμός σελίδων:
68
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ-2-2.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο