Ο ρόλος της προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής στην επιβίωση ασθενών με συμπαγή καρκίνο.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884192 280 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κατσαρού Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Επιβλέπων
Νικολέττα Ροβίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής στην επιβίωση ασθενών με συμπαγή καρκίνο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής στην επιβίωση ασθενών με συμπαγή καρκίνο.
Περίληψη:
Εισαγωγή :
Η αυξημένη επίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ασθενείς με κακοήθεια και συγκεκριμένα με καρκίνο πνεύμονα έχει τεκμηριωθεί εδώ και δεκαετίες
Σκοπός:
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη της χορήγησης προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς με συμπαγή καρκίνο και την επίπτωση που έχει αυτή στη συνολική επιβίωση των ασθενών.
Μέθοδος :
Μελετήσαμε συνολικά 1200 φακέλους ασθενών με καρκίνο πνεύμονα, της Ογκολογικής μονάδας της Γ’ΠΠ του Νοσοκομείου «ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ» κατά την χρονική περίοδο 2015-2019 με στόχο την καταγραφή ασθενών που έλαβαν προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή και την πιθανή επίπτωση αυτής στη συνολική επιβίωση τους. Από τους ασθενείς αυτούς, 70 συνολικά καταγράφηκαν και διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το αν έλαβαν ή όχι προφυλακτική αγωγή. Από αυτούς 35 συνολικά έλαβαν προφυλακτική αγωγή με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη ή φονταπαρινόξη , ενώ οι υπόλοιποι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Τα κριτήρια για την ομάδα ελέγχου ήταν η τυχαιοποιημένη διαλογή φακέλων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα με βάση τη σταδιοποίηση της νόσου και την ιστολογική εικόνα σε σχέση με την ομάδα παρακολούθησης έτσι ώστε οι δυο ομάδες να είναι παρόμοιες συγκριτικά.
Τέλος , καταγράφηκαν επιπλοκές που σχετίζονται με τη λήψη αυτής καθώς και τα επεισόδια θρόμβωσης στην ομάδα των ασθενών που δεν έλαβαν προφύλαξη.
Αποτελέσματα :
Από τους 70 ασθενείς, οι 35 έλαβαν προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη ή φονταπαρινόξη ενώ οι υπόλοιποι όχι. Οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους ήταν άνδρες, καπνιστές. Κυρίαρχος τύπος καρκίνου ήταν ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος (75,74%) .Από τους 70 ασθενείς , 51 συνολικά απεβίωσαν με μέσο χρόνο επιβίωσης τους 14,29 μήνες. Ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική διαφορά στην επιβίωση τους. Από τους παράγοντες που μελετήθηκαν και που φαίνεται στη βιβλιογραφία ότι σχετίζονται με την εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης, μόνο η χειρουργική εκτομή και το πτωχό Performance status φαίνεται να αποτελούν ανεξάρτητους προγνωστικούς παράγοντες στην επιβίωση των ασθενών.
Συμπέρασμα :
Μικρό ποσοστό ασθενών λαμβάνει προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή, ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συνολική επιβίωση τους. Η μελέτη ωστόσο περιλαμβάνει μικρό αριθμό ασθενών και χρήζει περαιτέρω έρευνας η επίπτωση της προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής στην επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών με συμπαγή καρκίνο πνεύμονα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος, Συμπαγής όγκος, Προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή, Επιβίωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
155
Αριθμός σελίδων:
135
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΣ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.