Χημικός προσδιορισμός του αερολύματος που παράγεται από προϊόν θέρμανσης καπνού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884355 265 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-31
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τάτσιου Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάγγελος Μπακέας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ (ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ)
Αναστάσιος Οικονόμου, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Χρήστος Κόκκινος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χημικός προσδιορισμός του αερολύματος που παράγεται από προϊόν θέρμανσης καπνού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χημικός προσδιορισμός του αερολύματος που παράγεται από προϊόν θέρμανσης καπνού
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό τον έλεγχο μιας εμπορικά διαθέσιμης συσκευής θέρμανσης καπνού (Heat-not-burn) ως προς την δυνατότητά της να παράγει επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία χημικές ενώσεις όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι πτητικές οργανικές ενώσεις ΒΤΕΧ (βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο, ξυλόλια), καθώς και άλλων ενώσεων που ανήκουν στην κατηγορία των πτητικών οργανικών ενώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ελήφθησαν δείγματα αερολύματος από όλες τις εμπορικά διαθέσιμες στην Ελλάδα γεύσεις των ράβδων καπνού που έχουν σχεδιαστεί και παραχθεί για να χρησιμοποιούνται από τη συσκευή θέρμανσης καπνού που επιλέχθηκε προς μελέτη. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε με την χρήση μιας διάταξης καπνίσματος που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτελείται από σωλήνες τεφλόν και πλαστικά ακροφύσια. Η συνδεσμολογία της διάταξης έγινε με τρόπο που να προκαλεί συμπύκνωση του αερολύματος που εκλύεται από το προϊόν θέρμανσης καπνού, ενώ στην άκρη της διάταξης συνδέθηκε σωληνίσκος προσροφητικού υλικού από ενεργό άνθρακα.
Το υγροποιημένο αερόλυμα μετά την προκατεργασία αναλύθηκε για πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και το προσροφητικό ενεργού άνθρακα αναλύθηκε για πτητικές οργανικές ενώσεις VOCs και ΒΤΕΧ. Ο προσδιορισμός των ενώσεων αυτών πραγματοποιήθηκε με αεριοχρωματογραφία συζευγμένη με φασματομετρία μαζών (GC/MS).
Τέλος, έγινε προσπάθεια σύγκρισης των αποτελεσμάτων με αποτελέσματα που υπάρχουν ήδη στην βιβλιογραφία και διερεύνηση εάν το εξεταζόμενο προϊόν θέρμανσης καπνού εκλύει μειωμένο αριθμό επιβλαβών ουσιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αερόλυμα συσκευής θέρμανσης καπνού, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οργανικές πτητικές ενώσεις, αέρια χρωματογραφία, φασματομετρία μαζών
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
100
Αριθμός σελίδων:
124
MSc. Analytical chem._PANAGIOTA TATSIOU.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο