Studying the effects of interstellar dust in nearby galaxies

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2884768 208 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φυσικής
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-04
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Νερσεσιάν Άγγελος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Dr. Emmanuel M. Xilouris - National Observatory of Athens
Prof. Dr. Nektarios Vlahakis - University of Athens
Prof. Dr. Despina Hatzidimitriou - University of Athens
Dr. Alceste Z. Bonanos - National Observatory of Athens
Prof. Dr. Kalliopi Dasyra - University of Athens
Prof. Dr. Apostolos Mastichiadis - University of Athens
Prof. Dr. Maarten Baes - University of Ghent
Πρωτότυπος Τίτλος:
Studying the effects of interstellar dust in nearby galaxies
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης της μεσοαστρικής σκόνης στους κοντινούς γαλαξίες
Περίληψη:
Στη παρούσα διατριβή διερευνώ τις ιδιότητες της κοσμικής σκόνης και την αλληλεπίδρασής της με το αστρικό πεδίο ακτινοβολίας (που προέρχεται από διαφορετικούς αστρικούς πληθυσμούς) για 814 γαλαξίες στο κοντινό Σύμπαν (γαλαξίες που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 40 Mpc) οι οποίοι έχουν παρατηρηθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Για το σκοπό αυτό έγινε χρήση του ευρέως διαδεδομένου κώδικα CIGALE, ο οποίος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να συμπεριλαμβάνει το προηγμένο μοντέλο για την εκπομπή της σκόνης, THEMIS. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της βάσης δεδομένων του DustPedia, μου επέτρεψε να προσδιορίσω τις φυσικές ιδιότητες των γαλαξιών, όπως τη μάζα των αστρικών πληθυσμών και της σκόνης, τον ρυθμό σχηματισμού νέων αστέρων, τη συνολική φωτεινότητα κάθε αστρικού πληθυσμού, καθώς και την ενέργεια που απορροφάται εξαιτίας της σκόνης, τόσο για τους γηραιούς (> 200 Myr) όσο και για τους νεαρούς (< 200 Myr) αστρικούς πληθυσμούς.

Επιπλέον, ένας από τους κύριους στόχους της διατριβής ήταν η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων διάδοσης ακτινοβολίας για γαλαξίες με υψηλή διακριτική ικανότητα. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο επιχείρησα να λύσω το πρόβλημα διάδοσης της ακτινοβολίας. Από δισδιάστατες εικόνες παρατηρήσεων στα διάφορα μήκη κύματος, παρήγαγα τις τρισδιάστατες κατανομές των αστεριών και της σκόνης. Για να μοντελοποιήσω τις σύνθετες γεωμετρίες, χρησιμοποιήσα το SKIRT, έναν σύγχρονο κώδικα Monte Carlo, τρισδιάστατης διάδοσης ακτινοβολίας που σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει την απορρόφηση, τη σκέδαση, και τη θερμική εκπομπή από τη σκόνη για αυθαίρετες τρισδιάστατες κατανομές. Ανέλυσα τη συμβολή των διαφόρων αστρικών πληθυσμών στις διαδικασίες θέρμανσης της σκόνης σε τέσσερις κοντινούς, ραβδωτούς γαλαξίες: NGC1365, M83, M95, και M100; καθώς κι έναν γαλαξία οποίος διαθέτει έναν ενεργό γαλαξιακό πυρήνα: NGC1068. Σκοπός της ανάλυσης αυτής ήταν να ποσοτικοποιήσω το ποσοστό που σχετίζεται άμεσα με τον ρυθμό παραγωγής νέων αστέρων, καθώς και την έκταση της συνεισφοράς του ενεργού γαλαξιακού πυρήνα στη θέρμανση της διάχυτης σκόνης στις τρεις διαστάσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διάδοση ακτινοβολίας, μεσοαστρική ύλη: σκόνη, εξασθένηση, γαλαξίες: M83, M95, M100, NGC1068, NGC1365, γαλαξίες: φωτομετρία, γαλαξίες: μεσοαστρική ύλη, γαλαξίες: εξέλιξη, υπέρυθρη ακτινοβολία: γαλαξίες, υπέρυθρη ακτινοβολία: μεσοαστρική ύλη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
363
Αριθμός σελίδων:
195
Angelos_Nersesian_PhD_Thesis.pdf (49 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο