Μελέτη Μοριακών Μηχανισμών Νευροεκφυλισμού σε Κύτταρα Θηλαστικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885158 239 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Βιοχημεία - Μοριακή Διαγνωστική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-09
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μάστορα Ευδοκία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Διδώ Βασιλακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Διαμάντης Σίδερης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Ανδρέας Σκορίλας, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη Μοριακών Μηχανισμών Νευροεκφυλισμού σε Κύτταρα Θηλαστικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη Μοριακών Μηχανισμών Νευροεκφυλισμού σε Κύτταρα Θηλαστικών
Περίληψη:
Οι νευροεκφυλιστικές νόσοι αντιπροσωπεύουν μία ετερογενή ομάδα νευρολογικών διαταραχών που επηρεάζουν συγκεκριμένα υποσύνολα του νευρικού συστήματος. Η αιτιολογία και η παθογένειά τους οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η νόσος του Alzheimer (AD) είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική εξασθένηση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών. Τα ιστοπαθολογικά γνωρίσματα της AD είναι η εναπόθεση του πεπτιδίου του αμυλοειδούς (Αβ) και ο σχηματισμός των νευροϊνιδιακών κόμβων (NFTs). Το πεπτίδιο του αμυλοειδούς παράγεται μέσω της πρωτεολυτικής επεξεργασίας της πρόδρομης πρωτεΐνης του αμυλοειδούς (ΑΡΡ). Η ΑΡΡ είναι μία διαμεμβρανική τύπου Ι γλυκοπρωτεΐνη και πρωτεολύεται μέσω των εκκριτασών. Η δράση των β- και γ-εκκριτασών παράγει το πεπτίδιο του αμυλοειδούς, ενώ η δράση της α-εκκριτάσης εντός της περιοχής του αμυλοειδούς αποκλείει την παραγωγή του Αβ. Η νόσος του Parkinson (PD) συνιστά τη δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από την εκτεταμένη και προοδευτική απώλεια των ντοπαμινεργικών νευρώνων στη συμπαγή μοίρα της μέλαινας ουσίας (SNpc). Τα σωμάτια Lewy (LB) είναι ενδοκυττάρια έγκλειστα με βασικό συστατικό την α-συνουκλεΐνη (ASYN). Τα LB αποτελούν κύριο ιστοπαθολογικό χαρακτηριστικό της PD. H L-Dopa αποκαρβοξυλάση (DDC) είναι ένα ένζυμο, το οποίο καταλύει την αποκαρβοξυλίωση της L-Dopa σε DA. Η DDC εμπλέκεται σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι ο νευροεκφυλισμός και ο καρκίνος. Τα γεγονότα εναλλακτικής συρραφής που υφίσταται η DDC οδηγούν στην παραγωγή πολλαπλών ισομορφών.
Ολοένα και περισσότερες μελέτες επιχειρούν να διασυνδέσουν την AD με την PD σε βιοχημικό και μοριακό επίπεδο. Κοινό χαρακτηριστικό αποτελεί η συσσώρευση και συσσωμάτωση ορισμένων πρωτεϊνών. Το ντοπαμινεργικό σύστημα επηρεάζεται έντονα στην παθογένεια της PD. Πρόσφατα πειραματικά δεδομένα αναφέρουν ότι η ντοπαμινεργική δυσλειτουργία εμπλέκεται στη γνωστική εξασθένηση που συμβαίνει στην AD.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ο σκοπός της παρούσας Ερευνητικής Εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης της ανθρώπινης DDC και των ισομορφών αυτής στην πρωτεολυτική επεξεργασία της ΑΡΡ. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήσαμε κύτταρα ωοθήκης κινεζικού χάμστερ CHO, τα οποία δεν εκφράζουν τους μεταφορείς DA, DAT και VMAT-2. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε κύτταρα CHO που εκφράζουν σταθερά την πλήρους μήκους DDC και τις συντετμημένες ισομορφές της, DDC-3 και Alt-DDC. Στη συνέχεια, μελετήσαμε την επίδραση ορισμένων εξωγενών παραγόντων (Carbidopa, L-Dopa, DA, NSD-1015) στην πρωτεολυτική επεξεργασία της ΑΡΡ παρουσία της DDC. Τα πειραματικά μας δεδομένα τονίζουν την πιθανή εμπλοκή της DDC στην παθογένεση της AD και προσθέτουν στοιχεία που ενισχύουν την ύπαρξη κοινών μοριακών και βιοχημικών μηχανισμών στο νευροεκφυλισμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Νευροεκφυλισμός, Νόσος Parkinson, Νόσος Alzheimer, Πρόδρομη Πρωτεΐνη του Αμυλοειδούς, L-Dopa αποκαρβοκυλάση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
306
Αριθμός σελίδων:
165