Blockchain στον χρηματοοικονομικό κλάδο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885297 330 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομικά, Διοικητικά και Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γκίνη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λαζάρου Βασίλειος, Λέκτορας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Blockchain στον χρηματοοικονομικό κλάδο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βlockchain στον χρηματοοικονομικό κλάδο
Περίληψη:
Το 2008 το «white paper » το οποίο υπογραφόταν από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto έθεσε το σημείο εκκίνησης για την μελέτη της τεχνολογίας blockchain (αλυσίδα συναλλαγών). Η πρώτη δημόσια πλατφόρμα blockchain είναι το λεγόμενο Bitcoin. Η τεχνολογία είναι υποσύνολο της ευρύτερης τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger). Συγκεκριμένα, η τεχνολογία blockchain αναφέρεται ως μια αλυσίδα κοινοποιήσεων μέσα σε ένα δημόσιο δίκτυο όπου όλα τα μέλη του δικτύου έχουν ταυτόχρονα την ίδια πληροφορία η οποία είναι αδύνατο να τροποποιηθεί . Κάθε νέα συναλλαγή στο δίκτυο προστίθεται στην υπάρχουσα αλυσίδα συναλλαγών αφού πρώτα έχει γίνει αλγοριθμική επιβεβαίωση για την ορθότητα της.
Από το 2008 μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των χρηματοπιστωτικών οργανισμών έχει αυξηθεί και διενεργούνται έρευνες για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία blockchain και η ευρύτερη τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού. Το αντικείμενο της εργασίας είναι να αποσαφηνίσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τεχνολογίας στον κλάδο καθώς και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες και αδυναμίες. Έγινε εστίαση περισσότερο σε εφαρμογές πέρα των κρυπτονομισμάτων. Παρουσιάζεται επίσης η τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας καθώς και οι μελλοντικές τάσεις της.
Μετά από μελέτη επιμέρους εφαρμογών της τεχνολογίας διαπιστώνεται πως το μέλλον της τεχνολογίας στον χρηματοοικονομικό τομέα είναι υπαρκτό και θα αναπτυχθούν κυρίως εφαρμογές σε ιδιωτικές πλατφόρμες blockchain όπου ελέγχεται το ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο δίκτυο. Η αρχική ιδέα για την ύπαρξη δημόσιων πλατφορμών blockchain όπου οποιοσδήποτε θα μπορούσε να συμμετέχει φαίνεται να υπάρχει στο προσκήνιο αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα ορισμένοι περιορισμοί, κυρίως αναφορικά με το νομικό πλαίσιο και τον αριθμό των χρηστών που μπορούν να απαρτίζουν το δίκτυο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Blochchain, Διανεμημένο Καθολικό, Χρηματοοικονομικός τομέας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
39
Αριθμός σελίδων:
42