Διερεύνηση διαδικτυακής εκπαίδευσης: εμπειρική ανάλυση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885369 217 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικού Μάνατζμεντ
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καραγιαννίδης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσιπούρη Ελένη
Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση διαδικτυακής εκπαίδευσης: εμπειρική ανάλυση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση διαδικτυακής εκπαίδευσης: εμπειρική ανάλυση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Περίληψη:
Στην Ελλάδα η εκπαίδευση χωρίζεται στη πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όλα τα κλιμάκια της εκπαίδευσης καλύπτονται τόσο από δημόσιες, όσο και από ιδιωτικές σχολές/σχολεία. Ταυτόχρονα λειτουργούν ιδιωτικά κέντρα ξένων γλωσσών και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για τους αδύναμους ή οικονομικά εύρωστους μαθητές ή γιατί απλά κάποιες φορές η εκπαίδευση των σχολείων υπολειτουργεί, λόγω κακώς κειμένων, όπως καταλήψεις ή ελλείψεις σε εκπαιδευτικό ή και διδακτικό προσωπικό και αποτελεί επιθυμία των γονιών. Βεβαίως έχουν συσταθεί και τα λεγόμενα ΙΕΚ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης) και λοιπές σχολές που προσφέρουν εκπαιδευτικά σεμινάρια ή εκπαίδευσης τεχνών.
Στόχος της εργασίας είναι να αναδείξουμε μια άλλη προσέγγιση της τυπικής και συμβατικής εκπαίδευσης, αυτής της ανοιχτής και εξ αποστάσεως, καθώς κατά τη γνώμη μας αυτή η μορφή ολοένα τεχνολογικά και προοδεύει, ενώ βάσει βιβλιογραφίας που θα παρατεθεί δεν υστερεί συγκριτικά με την συμβατική. Αντιθέτως παραθέτει και κάποιες πολύ θετικές αρχές. Ο λόγος που εξετάζουμε την εξΑΕ είναι πως οι καιροί που διανύουμε θέλουν τη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση στις ζωές των ανθρώπων πολύ περισσότερο μιας και ο ανταγωνισμός στον επαγγελματικό στίβο διαρκώς αυξάνεται. Αναμφίβολα άλλωστε ο πυλώνας της εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικός για την πνευματική διαύγεια και συνύπαρξη των ανθρώπων που υπάγονται σε ένα κοινωνικό σύνολο. Επιπλέον εντοπίζονται άλλου είδους κριτήρια, όπως οικονομικά, γεωγραφικά, φυλετικά/κοινωνικά που δυσκολεύουν αντικειμενικά κάποια άτομα από τη μάθηση ή τη σπουδή και άρα τα φέρνουν αντιμέτωπα με την κοινωνική και επαγγελματική απομόνωση. Η λύση που προτείνουμε προκύπτει μέσα από την εξΑΕ και σκεπτόμενοι επιχειρηματικά θα παραθέσουμε επιπλέον τρόπους που θα μπορούσε να λειτουργήσει κερδοφόρα το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα θα επιλύει μια κοινωνική ανάγκη και θα απευθύνεται σε ευρύ κοινωνικό σύνολο.
Κατά τη παρούσα εργασία θα αναφερθούμε αρχικά στις έννοιες και τις μορφές που παίρνει η εξ αποστάσεως ανοιχτή εκπαίδευση. Θα την ορίσουμε και θα την αναλύσουμε σαν όλον προκειμένου να ανακαλύψουμε με γνώμονα την ελληνική και κύριως ξένη βιβλιογραφία, αφενός τις παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις της και αφετέρου να διαπιστώσουμε τις διαφορές της με την τυπική συμβατική εκπαίδευση. Επιπλέον θα διερευνηθεί μέσω ερωτηματολογίων σε μαθητές και μέσω συνέντευξης σε καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το κατά πόσο είναι τα παιδιά αυτά εξοικειωμένα με τη τεχνολογία, αν γνωρίζουν για τις δυνατότητες της συγκεκριμένης μορφής εκπαίδευσης, αν τους φαίνεται ενδιαφέρουσα και βεβαίως θα συζηθεί με τους καθηγητές η εμπειρία τους από τον χώρο της δημόσια συμβατικής εκπαίδευσης και κατά πόσο η εξΑΕ θα μπορούσε να οφελήσει τον χώρος της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε μέσω επιχειρηματικών και διοικητικών εργαλείων ένα επιχειρηματικό πρότυπο και θα εξετάσουμε μελέτη περίπτωσης υφιστάμενων εκπαιδευτικών πλατφόρμων στην εξΑΕ. Τέλος θα παρατεθούν τα συμπεράσματα της εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
83
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΜΑΝ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο