Μελέτη της επίδρασης ενδοκυττάριων παρασίτων στα σηματοδοτικά μονοπάτια των καρδιακών H9c2 μυοβλαστών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885395 237 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Βιοχημεία - Μοριακή Διαγνωστική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τομαρά Διονυσία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αικατερίνη Γαιτανάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Eυδοκία Καραγκούνη, Διευθύντρια Ερευνών, Τομέας Μικροβιολογίας, Εργαστήριο Ανοσολογίας Λοιμώξεων, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Ιωάννα Αικατερίνη Αγγελή, Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ζώων, Τμήμα
Βιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης ενδοκυττάριων παρασίτων στα σηματοδοτικά μονοπάτια των καρδιακών H9c2 μυοβλαστών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης ενδοκυττάριων παρασίτων στα σηματοδοτικά μονοπάτια των καρδιακών H9c2 μυοβλαστών
Περίληψη:
Η λεϊσμανίαση είναι μια σοβαρή παρασιτική νόσος, η οποία προκαλείται από το πρωτόζωο παράσιτο του γένους Leishmania. Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές εκδήλωσης η δερματική, η βλεννογονοδερματική και η σπλαγχνική. Η σπλαγχνική μορφή λεϊσμανίασης αποτελεί την πιο σοβαρή κλινική μορφή της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σπλαγχνική λεϊσμανίαση αποτελεί ένα πολυσυστημικό νόσημα, καθώς προκαλεί βλάβες σε πολυάριθμα όργανα του ξενιστή όπως είναι ο σπλήνας, ο μυελός των οστών και τα νεφρά. Πρόσφατες έρευνες ανέφεραν αλλοιώσεις στον καρδιακό ιστό μολυσμένων σκύλων. Το ερώτημα το οποίο τέθηκε στην παρούσα διπλωματική εργασία είναι αν το παράσιτο Leishmania μολύνει τα καρδιακά κύτταρα και ακολούθως διερευνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνει η Leishmania στα σηματοδοτικά μονοπάτια των συγκεκριμένων κυττάρων.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνήθηκε για πρώτη φορά η μόλυνση της κυτταρικής σειράς H9c2 με το παράσιτο Leishmania infantum α) σε διάφορες αναλογίες μόλυνσης (1:5, 1:10, 1:20) και β) σε διαφορετικά χρονικά σημεία προκειμένου να ευρεθεί η βέλτιστη αναλογία μόλυνσης και να μελετηθεί η κινητική της μόλυνσης.
Τα σηματοδοτικά μονοπάτια στα οποία συμμετέχει η υπερ-οικογένεια των ενεργοποιούμενων από μιτογόνα πρωτεϊνικών κινασών, εμπλέκονται σε απόκριση σε στρεσσογόνα ερεθίσματα και πολυάριθμες έρευνες υποδεικνύουν τροποποίηση των συγκεκριμένων μονοπατιών με σκοπό την επιβίωση του παρασίτου στο κύτταρο-ξενιστή.
Συμπερασματικά, η διερεύνηση της ενεργοποίησης των MAPK (p-38, ERK1/2) παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Παράλληλα μελετήθηκε η ενεργοποίηση του μεταγραφικού παράγονται NF-κΒ, ο οποίος ενεργοποιείται καταρροϊκά του σηματοδοτικού μονοπατιού των MAPK. Επιπρόσθετα, ερευνήθηκε η θραύση της PARP στην προσπάθεια μας να εκτιμήσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης αποπτωτικών διεργασιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας διπλωματικής εργασίας, η μόλυνση εγκαταστάθηκε επιτυχώς στους καρδιακούς μυοβλάστες της κυτταρικής σειράς H9c2. Παράλληλα, μελετήθηκε το χρονο-εξαρτώμενο πρότυπο φωσφορυλίωσης των p-38 και ΕRK1/2 MAPK, όπου διαπιστώθηκε παρόμοιο χρονικό πρότυπο ενεργοποίησης. Πρέπει να αναφερθεί ότι έγινε μελέτη του χρονο-εξαρτώμενου πρότυπου ενεργοποίησης του άλλου μέλους της υπερ-οικογένειας των MAPK και πιο συγκεκριμένα έγινε μελέτη των JNKs χωρίς όμως να παρουσιαστεί αύξηση των επιπέδων τους. Γι αυτό το λόγο τα αποτελέσματα δεν παρατεθήκαν στη διπλωματική εργασία. Κατά τη διερεύνηση του μεταγραφικού παράγοντα NF-κΒ δεν υπήρξε σημαντική ενεργοποίηση και τα επίπεδα του ήταν όμοια με τα επίπεδα ενεργοποίησης του μάρτυρα. Επιπρόσθετα, κατά τη μελέτη της θραύσης της PARP παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα του θραύσματος της PARP με μοριακό βάρος 89 kDa.
Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, διαφαίνεται η τροποποίηση διαφόρων σηματοδοτικών μονοπατιών στα H9c2 κύτταρα κατά την μόλυνση με L.infantum. Επομένως, μελλοντικά θα μπορούσαν να μελετηθούν περισσότερα μόρια των σηματοδοτικών μονοπατιών, καθώς και θα μπορούσε να γίνει χρήση αναστολέων των ERK-1/2 και p-38 ΜΑPK, όπως επίσης και χρήση αντιοξειδωτικών όπως η κουρκουμίνη για να διερευνηθεί η επίδραση τους στη μόλυνση με Leishmania infantum. Τέλος, θα ήταν σκόπιμο να γίνει in vivo μελέτη σε πρωτoγενή καρδιακά κύτταρα από μολυσμένα BALB/c ποντίκια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
παράσιτο πρωτόζωο Leishmania,σπλαγχνική λεϊσμανίαση,κυτταρική σειρά καρδιακών μυοβλαστών,Η9c2,MAPKs,NF-κΒ,PARP
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
96
Αριθμός σελίδων:
110
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΣΤΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΜΥΟΒΛΑΣΤΩΝ H9c2-ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΟΜΑΡΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο