Objective evaluation of compliance after orthodontic treatment using Hawley or Vacuum- formed retainers. A two- center randomized controlled trial over a three- month period

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885465 259 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ορθοδοντική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βαγδούτη Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ηλίας Μπιτσάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Χαλαζωνίτης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Ελένη Βασταρδή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Objective evaluation of compliance after orthodontic treatment using Hawley or Vacuum- formed retainers. A two- center randomized controlled trial over a three- month period
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντικειμενική αξιολόγηση της συνεργασίας των ασθενών στην εφαρμογή κινητών συγκρατητικών συσκευών τύπου Hawley και θερμοπλαστικών μετά από ορθοδοντική θεραπεία. Tυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διάρκειας 3 μηνών.
Περίληψη:
Η συγκράτηση του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ορθοδοντικής θεραπείας. Ανεξαρτήτως του πρωτοκόλλου συγκράτησης που χρησιμοποιείται, η συνεργασία του ασθενούς είναι καθοριστικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας. Σκοπός της παράλληληςκλινικής δοκιμής δύο ομάδων ήταν η αντικειμενική αξιολόγηση της συνεργασίας των ασθενών σε διάρκεια τριών μηνών με την εφαρμογή κινητών θερμοπλαστικών συσκευών συγκράτησης ή τύπου Hawley, στο άνω οδοντικό τόξο, μετά από ενεργό θεραπεία, μέσω της χρήσης του θερμοευαίσθητου αισθητήρα TheraMon®.
Ασθενείς που μόλις είχαν ολοκληρώσει την ορθοδοντική τους θεραπεία στη Μεταπτυχιακή Κλινική Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε ιδιωτικό ορθοδοντικό ιατρείο κατανεμήθηκαν τυχαία είτε στην ομάδα με τη συγκρατητική συσκευή Hawleyείτε στην ομάδα με τους θερμοπλαστικούς νάρθηκες. Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν ήταν μεταξύ 12-18 ετών, που μόλις είχαν ολοκληρώσει την ορθοδοντική τους θεραπεία και στα δύο οδοντικά τόξα, για διάστημα που δεν είχε υπερβεί τα πέντε έτη. Πρωταρχική έκβαση ήταν η καταγραφή του μέσου όρου της διαφοράς στο βαθμό συνεργασίας μέσω του TheraMon®, μεταξύ ασθενών που έλαβαν είτε το Hawleyως μηχάνημα συγκράτησης είτε το θερμοπλαστικό νάρθηκα στο άνω οδοντικό τόξο για την περίοδο των τριών μηνών. Δευτερευόντως, μελετήθηκε ο μέσος όρος της διαφοράς στη συνεργασία μεταξύ των δύο πρωτοκόλλων συγκράτησης για τον πρώτο μήνα κι επιπλέον διερευνήθηκε η ύπαρξη πιθανής σχέσης μεταξύ των αντικειμενικών καταγραφών ωρών εφαρμογής μέσω του αισθητήρα TheraMon® με την υποκειμενική καταγραφή των ωρών μέσω του ημερολογίου που είχε χορηγηθεί στους ασθενείς. Στους ασθενείς είχε δοθεί η οδηγία να γίνεται η εφαρμογή των συγκρατητικών συσκευών όλο το εικοσιτετράωρο εκτός από την περίοδο εφαρμογής στοματικής υγιεινής και λήψης φαγητού. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με μη παραμετρικές στατιστικές μεθόδους καθώς επίσης και με πολυπαραγοντικό μοντέλο γραμμικής παλινδρόμησης.
Εβδομήντα επτά ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε 1:1 αναλογία στις δύο ομάδες και ένας ασθενής αποκλείστηκε από την ομάδα με τη συσκευή Hawleyστην μέτρηση των τριών μηνών λόγω βλάβης του αισθητήρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντικειμενική καταγραφή του μέσου όρου ημερησίων ωρών εφαρμογής του Hawleyήταν 15,3 ώρες (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 6.8), ενώ για την ομάδα των θερμοπλαστικών ναρθήκων ήταν 18,3 ώρες (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 4.6) για το διάστημα των τριών μηνών. Σύμφωνα με το πολυπαραγοντικό μοντέλο, οι ασθενείς που φόρεσαν θερμοπλαστικά συγκρατητικά μηχανήματα, παρουσίασαν αυξημένη συνεργασία κατά 2.10 ώρες ημερησίως (95% Διάστημα Αξιοπιστίας: 0.32, 3.89; p=0.02), σε σχέση με εκείνους που έλαβαν Hawley. Οι ασθενείς από το ιδιωτικό ορθοδοντικό ιατρείο παρουσίασαν αυξημένη συνεργασία κατά 2,16 ώρες/μέρα σε σχέση με τους ασθενείς από το Πανεπιστήμιο(95% Διάστημα Αξιοπιστίας: 0.34, 3.97; p=0.02). Επιπλέον, παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντική συσχέτιση μεταξύ των αντικειμενικών και υποκειμενικών καταγραφών των ωρών εφαρμογής και για τα δύο συγκρατητικά σχήματα τόσο στον πρώτο μήνα όσο και στο διάστημα των τριών μηνών.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της παρούσας κλινικής μελέτης υποδεικνύουν ένα σημαντικό βαθμό συνεργασίας των ασθενών στο χρονικό διάστημα των τριών μηνών, καθώς επίσης και ως προς τα δύο πρωτόκολλα συγκράτησης. Εντούτοις, οι θερμοπλαστικοί νάρθηκες ήταν πιο εύκολα αποδεκτοί από τους ασθενείς, ενώ οι ασθενείς από το ιδιωτικό ιατρείο παρουσίασαν μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας. Τέλος, διαπιστώθηκε πως υπήρχε θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των υποκειμενικών και αντικειμενικών μετρήσεων της συνεργασίας των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ορθοδοντική συγκράτηση, Μικροαισθητήρες, Συνεργασία ασθενών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
43
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

GVagdouti_Thesis 12,11.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.