A randomized, 3-month, parallel group clinical trial to compare the efficacy of electric 3D toothbrushes versus manual toothbrushes in maintaining oral health in patients with fixed orthodontic appliances.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885476 299 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ορθοδοντική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μυλωνοπούλου Ιουλία-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαλαζωνίτης Δημήτριος, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Μπιτσάνης Ηλίας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πεπελάση Ευδοξία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
A randomized, 3-month, parallel group clinical trial to compare the efficacy of electric 3D toothbrushes versus manual toothbrushes in maintaining oral health in patients with fixed orthodontic appliances.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη παράλληλου σχεδιασμού τριών μηνών για τη σύγκριση ηλεκτρικών 3D οδοντοβουρτσών έναντι χειροκίνητων στη διατήρηση της στοματικής υγείας ασθενών με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοδοντική θεραπεία με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς εμφανίζουν συχνά αναποτελεσματικό έλεγχο της οδοντικής μικροβιακής πλάκας επειδή τα ορθοδοντικά αγκύλια, οι δακτύλιοι, τα ορθοδοντικά σύρματα και οι προσδέσεις προστατεύουν την οδοντική πλάκα από τη μηχανική δράση του βουρτσίσματος και της μάσησης. Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται επομένως υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής για τη διατήρηση της οδοντικής τους υγείας. Η μηχανική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα της διατήρησης της στοματικής υγείας των ορθοδοντικών ασθενών.
Σκοπός: Στόχος της παρούσας μονά-τυφλής παράλληλου σχεδιασμού κλινικής δοκιμής ήταν η σύγκριση της αποτελεσματικότητας των ηλεκτρικών τρισδιάστατων οδοντοβουρτσών έναντι χειροκίνητων οδοντόβουρτσων στην αφαίρεσης της οδοντικής πλάκας και τη μείωση της φλεγμονής των ούλων.
Υλικά και μέθοδος: Το δείγμα αποτελείτο από 80 ασθενείς (40 αγόρια, 40 κορίτσια) με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούσαν ήδη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και δεν ήταν μέρος άλλης κλινικής δοκιμής.Τα κριτήρια επιλογής περιελάμβαναν ασθενείς μεταξύ 12 και 16 ετών με καλή γενική υγεία, ορθοδοντική θεραπεία χωρίς εξαγωγές ή αγενεσίες δοντιών, ουλίτιδα προκαλούμενη από μικροβιακή πλάκα, ενώ εξαιρέθηκαν ασθενείς με ενεργές τερηδόνες ή περιοδοντίτιδα, σύνδρομα και κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες, αναπηρίες, περισσότερες από δύο αυχενικές και/ή όμορες εμφράξεις, προσθετικές εργασίες ή οδοντικά εμφυτεύματα, κάπνισμα, χρήση αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων που οδηγούν σε υπερπλασία των ούλων. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες και χρησιμοποίησαν είτε μια ηλεκτρική 3D ορθοδοντική οδοντόβουρτσα (Oral-B Pro-1000 με Oral-B Ortho head) είτε μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα (Oral-B Orthodontic brush). Στους ασθενείς δόθηκαν οδηγίες να βουρτσίζουν δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά. Τα κύρια αποτελέσματα ήταν η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας με τη χρήση του τροποποιημένου δείκτη πλάκας Silness και Löe (PI-M) και του τροποποιημένου δείκτη στοματικής πλάκας (FMPS-M) και η μείωση της φλεγμονής των ούλων με τον τροποποιημένο ουλικό δείκτη Gingival (GI-M) 1963) και τροποποιημένο απλουστευμένο ουλικό δείκτη (GI-SM). Οι μετρήσεις έγιναν στην αρχή, έναν, δύο και τρεις μήνες μετά. Η τυχαιοποίηση πραγματοποιήθηκε με δύο τυχαίες ακολουθίες, μία για κάθε βούρτσα και οι τιμές ακολουθίας ήταν γραμμένες και σφραγισμένες σε αδιαφανείς αριθμημένους φακέλους. «Τυφλός» κατά την διάρκεια της δοκιμής ήταν μόνο ο ερευνητής που μετρούσε τους δείκτες.
Στατιστική ανάλυση:Περιγραφικά στατιστικά στοιχεία υπολογίστηκαν για όλες τις μεταβλητές. Γραμμικά μεικτά μοντέλα υπολογίστηκαν για κάθε μία από τις 4 κύριες μεταβλητές με τυχαίους συντελεστές σημείου τομής και κλίσης, τον χρόνο ως συν-μεταβλητή και μη δομημένο τύπο συνδιακύμανσης. Τα μοντέλα συγκρίθηκαν μεταξύ τους με τα κριτήρια Akaike'sInformationCriterion (AIC) και Schwarz'sBayesianInformationCriterion (BIC). Η ανάλυση έγινε με το λογισμικό IBM SPSS Statistics for Windows, έκδοση 25.0.
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε σημαντική ποικιλότητα μεταξύ των ασθενών ως προς τις τιμές όλων των εξαρτημένων μεταβλητών. Ο παράγοντας ‘βούρτσα’ δεν παρέμεινε ως στατιστικώς σημαντικός παράγοντας σε κανένα μοντέλο για καμία από τις 4 κύριες εξαρτημένες μεταβλητές. Ο παράγοντας ηλικία είχε αρνητική συσχέτιση με τους δείκτες GI, FMPS-M και GI-SM, οι οποίοι έδειχναν πτωτική τάση όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία, χωρίς όμως να αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα.
Συζήτηση: Έναν από τους περιορισμούς της κλινικής αυτής δοκιμής αποτελεί η μειωμένη διακριτική ικανότητα των δεικτών FMPS και GIS οι οποίοι λαμβάνουν εκατοστιαίες τιμές με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών ακραίων τιμών. Οι τιμές (κατάλοιπα) των δεικτών δεν ακολουθούσαν κανονική κατανομή με αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της εγκυρότητας τους. Περιγραφικά στατιστικά χρησιμοποιήθηκαν κατά τα οποία δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική διαφορά για τους δείκτες αυτούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η διεύρυνση του αρχικού ηλικιακού εύρους των ασθενών κατά ένα χρόνο λόγω δυσκολίας συμπλήρωσης τους δείγματος και με σκοπό να ολοκληρωθεί εγκαίρως η μελέτη. Στα πλεονεκτήματα της κλινικής αυτής δοκιμής συγκαταλέγονται το διάστημα παρακολούθησης των ασθενών το οποίο είναι επαρκές σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ADAαλλά και μεγαλύτερο από κάθε άλλη αντίστοιχη μελέτη παράλληλου σχεδιασμού στην βιβλιογραφία. Τα χρονικά ωστόσο διαστήματα παρακολούθησης των ασθενών δεν ήταν όμοια για αυτό ελήφθη υπόψη ο πραγματικός χρόνος παρακολούθησης των ασθενών στο γραμμικό μεικτό μοντέλο ανάλυσης. Πλεονέκτημα αποτελεί ακόμα ο παράλληλος σχεδιασμός της μελέτης ο οποίος χρειαζόταν μεγαλύτερο δείγμα αλλά είναι μεγάλης ερευνητικής αξίας. Τέλος πλεονέκτημα αποτελεί η τυχαιοποίηση του δείγματος αλλά και η διεξαγωγή της ως «μονά-τυφλή» («τυφλός ο ερευνητής που πραγματοποιούσε τις μετρήσεις).
Συμπεράσματα:Από τηνμελέτη αυτή δεν προέκυψε καμία διαφορά στην αποτελεσματικότητα της ηλεκτρικής 3Dέναντι της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και την βελτίωση της ουλίτιδας σε ασθενείς με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Επομένως, οι ορθοδοντικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στην βελτίωση της στοματικής υγιεινής των ασθενών τους με την συνεχή χορήγηση οδηγιών, συνεχείς ελέγχους της τερηδόνας και της υγείας των ούλων και χορήγηση συμπληρωματικών μέσων ανεξαρτήτου της βούρτσας που χρησιμοποιείται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, Ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, Χειροκίνητη οδοντόβουρτσα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
129
Μυλωνοπούλου Ιουλία Μαρία-Διπλωματική Εργασία.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο