Ο περιορισμός της αιματικής ροής κατά την άσκηση ως μέθοδος μυϊκής αποκατάστασης και ενδυνάμωσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885549 220 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μινωτάκης Μιχαήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Μαριδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο περιορισμός της αιματικής ροής κατά την άσκηση ως μέθοδος μυϊκής αποκατάστασης και ενδυνάμωσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο περιορισμός της αιματικής ροής κατά την άσκηση ως μέθοδος μυϊκής αποκατάστασης και ενδυνάμωσης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Κατά την τελευταία δεκαετία η άσκηση των μυών με την εφαρμογή αντίσταση χαμηλής έντασης σε συνδυασμό με τον μερικό περιορισμό της ροής φλεβικού αίματος στο ασκούμενο άκρο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον φυσιοθεραπευτών, αθλίατρων και άλλων επαγγελματιών υγείας. Εφαρμοσμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αποκλεισμός ροής αίματος σε ασκούμενα άκρα παρέχει σημαντικά οφέλη στη φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση, μυϊκή ενδυνάμωση και υπερτροφία των ασκούντων μυών. Διάφορα θεραπευτικά σχήματα αποκλεισμού αιματικής ροής έχουν εφαρμοστεί συμπληρωματικά στη θεραπεία καρδιαγγειακών νοσημάτων, ορθοπεδικών παθήσεων, στην ανάρρωση μετά από αθλητική δραστηριότητα και στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης. Επίσης, η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε αστροναύτες κάτω από συνθήκες μειωμένης βαρύτητας.

Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιαστούν οι θεμελιώδεις αρχές της δράσης του αποκλεισμού αιματικής ροής και να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά της ως μέθοδος αποκατάστασης στη φυσιοθεραπεία, μυϊκής ενδυνάμωσης στον αθλητισμό, την γήρανση, στην αποκατάσταση τραυμάτων και στην επίδραση στους σκελετικούς μύες σε συνθήκες μειωμένης βαρύτητας. Θα αναφερθούν πρόσφατες μελέτες σχετικά με τους μηχανισμούς δράσης, τα αναμενόμενα οφέλη, οι πιθανοί κίνδυνοι, οι παρενέργειες της εφαρμογής της και οι προοπτικές ενσωμάτωσής της σε φυσιοθεραπευτικά σχήματα.

Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PubMed, Science Direct και Google Scholar, μέχρι τον Μάρτιο 2019. Τα αποτελέσματα της έρευνας περιορίστηκαν σε μελέτες ασκήσεων που διερευνούσαν τις επιδράσεις της άσκησης με αποκλεισμό της αιματικής ροής στην μυϊκή αποκατάσταση και ενδυνάμωση σε αθλούμενα άτομα, ενήλικες, ηλικιωμένους και άτομα με μυοσκελετικά νοσήματα. Χρησιμοποιήθηκαν οι όροι αναζήτησης "muscle strength, physiotherapy and resistance training, blood restriction therapy”, και “blood occlusion therapy”. Επιπρόσθετες σχετικές έρευνες εντοπίστηκαν με την απευθείας αναζήτηση σε διαθέσιμα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά που περιγράφουν το υπό διερεύνηση θέμα. Στα αποτελέσματα αναζήτησης εφαρμόστηκαν και περιορισμοί όπως άρθρα στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, κλινικές μελέτες και ανασκοπήσεις έως τον Μάρτιο του 2019. Αρχικά, όλες οι περιλήψεις των σχετικών άρθρων αξιολογήθηκαν και τα άρθρα που πληρούσαν τα κριτήρια αναζήτησης μελετήθηκαν στην πλήρη μορφή τους.

Αποτελέσματα: Οι έρευνες έως σήμερα δείχνουν ότι η χαμηλής έντασης άσκηση με περιορισμό φλεβικής ροής αίματος τροποποιεί τις συστημικές και τοπικές αποκρίσεις του μυϊκού ιστού σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ενισχύει την φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση και ενδυνάμωση. Επίσης, η άσκηση χαμηλής έντασης με περιορισμένη ροή αίματος εξασθενεί τις επιδράσεις των συνθηκών γήρανσης και έλλειψη βαρύτητας. Η μέθοδος, όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένους θεραπευτές παρέχει μία εξατομικευμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση μυϊκών διαταραχών των άκρων σε στοχευόμενους πληθυσμούς.

Συμπεράσματα: Διάφορες μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί για τον προσδιορισμό τόσο του μεγέθους όσο και της έντασης των μυϊκών ασκήσεων κάνοντας δύσκολες τις άμεσες συγκρίσεις μεταξύ των μελετών. Τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να συγκριθούν λόγω των μη τυποποιημένων πρωτοκόλλων, τα οποία ποικίλουν σε ένταση, όγκο, διάρκεια και συχνότητα άσκησης. Χρειάζονται περισσότερες μακροχρόνιες έρευνες που να συγκρίνουν τις διαφορετικές μεταβλητές όπως είδος άσκησης, φορτίο, όγκος άσκησης, διαλείμματα ανάμεσα σε σετ και ακριβή πίεση της περιχειρίδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Περιορισμός αιματικής ροής κατά την άσκηση με αντιστάσεις, Μυϊκή υπερτροφία, Περιχειρίδα, Άσκηση Kaatsu
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
67
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Minotakis Michail MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.