Διερεύνηση αιτιών εργασιακής φθοράς με χρήση μεθόδων ταξινόμησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885645 247 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομικά, Διοικητικά και Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γιαγκλή Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλείου Ελ Ευάγγελος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση αιτιών εργασιακής φθοράς με χρήση μεθόδων ταξινόμησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση αιτιών εργασιακής φθοράς με χρήση μεθόδων ταξινόμησης
Περίληψη:
Η εργασιακή φθορά αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί στην παγκόσμια οικονομία. Το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τους οργανισμούς, αλλά ταυτόχρονα και μια δαπανηρή πρόκληση για αυτούς. Για τον λόγο αυτό οι εταιρίες επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τα κύρια ζητήματα, από τα οποία πηγάζει το φαινόμενο της εργασιακής φθοράς. Η επιλογή κάποιου εργαζομένου να παραιτηθεί, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ωστόσο είναι σημαντικό για τις εταιρίες να εντοπίσουν τους πιο βαρυσήμαντους και να προβλέψουν ποιοι είναι οι εργαζόμενοι, που έχουν υψηλή πιθανότητα να φύγουν, ώστε να προβούν σε αλλαγές και να βελτιώσουν την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους .
Στην παρούσα εργασία επιλέξαμε να μελετήσουμε τους αλγορίθμους στατιστικής μάθησης, προκειμένου να εντοπίσουμε τους κύριους λόγους της εργασιακής φθοράς, μέσω των μεθόδων εξόρυξης δεδομένων. Συγκεκριμένα, αναλύουμε τους αλγορίθμους Logistic Regression, Decision Trees και Random Forest χρησιμοποιώντας το περιβάλλον της R και R studio. Η μελέτη διεξάγεται σε ένα σύνολο δεδομένων που παρέχεται από το kaggle.com, το οποίο αποτελεί ιστοσελίδα διαγωνισμών εξόρυξης δεδομένων. Το συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων αποτελείται από περίπου 30.000 εγγραφές και εξετάζει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων, όπως το επίπεδο ικανοποίησης τους, τον βαθμό τελευταίας αξιολόγησης τους, τον μισθό και ούτω καθ’ εξής.
Η μελέτη εστιάζει αρχικά στην θεωρητική αποτύπωση των αλγορίθμων και την συνέχεια στην πρακτική εφαρμογή και ανάλυση τους, στο σύνολο των δεδομένων μας. Ύστερα από επαναληπτική παραμετροποίηση και αξιολόγηση του κάθε αλγορίθμου, καταλήγουμε στο καλύτερο δυνατό μοντέλο για τον καθένα από αυτούς. Συγκρίνοντας τις επιδόσεις τους στα άγνωστα δεδομένα, επιλέγουμε ένα τελικό μοντέλο μέσω του οποίου εξάγουμε τα συμπεράσματα μας. Τέλος παραθέτουμε κάποιες προτάσεις για περαιτέρω έρευνα στο μέλλον.
Η συγκεκριμένη περιοχή μελέτης έχει ευρύ φάσμα πρακτικής και χρήσιμης εφαρμογής. Αν επιλυθεί ορθά, η ίδια μέθοδος και μοντέλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελέτη άλλων προβλημάτων όπως η απώλεια πελατών, η διαχείριση των πελατειακών σχέσεων, η ανεργία των νέων και άλλα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μέθοδοι Στατιστικής Μάθησης, Επιβλεπόμενη Μάθηση, Αλγόριθμοι Ταξινόμησης, Λογιστική Παλινδρόμηση, Δέντρα Αποφάσεων, Τυχαία Δάση, Mέτρα Aξιολόγησης Tαξινόμησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
96
Γιαγκλή Μαρία-Διερεύνηση αιτιών εργασιακής φθοράς με χρήση μεθόδων ταξινόμησης.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


αρχεία R.rar
11 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.