Διερεύνηση των αναγκών ενημέρωσης και υποστήριξης από τις υπηρεσίες υγείας, των άτυπων φροντιστών ατόμων με άνοια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885665 306 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δαβράζου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνιος Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ιωάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αρετή Λάγιου, Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των αναγκών ενημέρωσης και υποστήριξης από τις υπηρεσίες υγείας, των άτυπων φροντιστών ατόμων με άνοια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των αναγκών ενημέρωσης και υποστήριξης από τις υπηρεσίες υγείας, των άτυπων φροντιστών ατόμων με άνοια
Περίληψη:
Η άνοια αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες εξάρτησης μεταξύ του ηλικιωμένου πληθυσμού, με αποτέλεσμα η ανάγκη για φροντίδα να καθίσταται επιτακτική. Το μεγαλύτερο κομμάτι της φροντίδας αναλαμβάνουν συνήθως μέλη της οικογένειας. Οι αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας φροντίδας εκτείνονται σε αρκετές διαστάσεις της ζωής των φροντιστών (διαχείριση της καθημερινότητας, σωματική κούραση, συναισθηματική φόρτιση, κοινωνική απομόνωση) και έχουν άμεση επίδραση και στο άτομο που νοσεί. Η υποστήριξη και ενημέρωση από επίσημους φορείς στα θέματα της φροντίδας μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας άμβλυνσης αυτών των επιπτώσεων.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της κάλυψης ή μη βασικών αναγκών ενημέρωσης και υποστήριξης των φροντιστών, που σχετίζονται με τη διαχείριση των διάφορων πτυχών της άνοιας στην καθημερινή τους ζωή, τους παράγοντες που επηρεάζουν την προσωπικής τους ζωής και ευεξία και το ρόλο των κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών σε αυτό.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συγχρονική μελέτη σε ομάδα άτυπων φροντιστών. Χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο που διερευνά τις ανάγκες ενημέρωσης και υποστήριξης και την ποιότητα ζωής με τυχαία δειγματοληψία, σε δείγμα 40 φροντιστών. H συλλογή του δείγματος πραγματοποιήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία του Αιγινήτειου νοσοκομείου και στο κέντρο ημέρας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Για την ανίχνευση των αναγκών ενημέρωσης και υποστήριξης χρησιμοποιήθηκαν κλίμακες από τα ερωτηματολόγια «Improving information on dementia for people with dementia and carers» και «Carer Well-Being and Support Questionnaire CWSv2».Στη συνέχεια, χορηγήθηκε το ερωτηματολόγιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHOQOL-BREF) για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής, όπως έχει μεταφραστεί και σταθμιστεί στον ελληνικό πληθυσμό. Η συμμετοχή στην έρευνα ήταν εθελοντική, με βασική προϋπόθεση οι φροντιστές να παρέχουν άμισθη φροντίδα.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας περίπου οι μισοί φροντιστές κάνουν χρήση εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης. Οι φροντιστές δεν φάνηκε να αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στην εύρεση των πληροφοριών για
την ασθένεια και δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους με τους επαγγελματίες υγείας που απευθύνονται. Όσον αφορά της πληροφορίες που λαμβάνουν μικρά είναι τα ποσοστά ενημέρωσης για σημαντικά κατά τους φροντιστές θέματα για την άνοια. Λιγότεροι από το μισό δείγμα δήλωσε πως ενημερώνονται για τις διαθέσιμες τοπικές υπηρεσίες και την πρόσβαση σε αυτές, τη διαχείριση συναισθηματικών συμπτωμάτων και προβλημάτων συμπεριφοράς που μπορούν να προκύψουν από την ασθένεια, τη συναισθηματική υποστήριξη που μπορούν να λάβουν και τη δημιουργία μελλοντικού πλάνου φροντίδας. Έπειτα, από τον έλεγχο συσχέτισης Pearson που πραγματοποιήθηκε, φαίνεται πως όταν μειώνονται οι δυσκολίες εύρεσης πληροφοριών αυξάνεται η γενική ποιότητα ζωής και αντίστροφα, κατά έναν μέτριο βαθμό. Ενώ, όταν αυξάνεται η δυσαρέσκεια από τη συμμετοχή στη θεραπεία μειώνεται, κατά μέτριο βαθμό, η φυσική και η ψυχολογική ποιότητα ζωής και αντίστροφα.
Συμπεράσματα: Από την παρούσα έρευνα καταλαβαίνουμε πως ακόμη και αν οι ανάγκες των φροντιστών από τις υπηρεσίες υγείας φαίνεται να καλύπτονται, υπάρχουν διαστάσεις που χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης και υποστήριξης. Η προοδευτική εξέλιξη των συμπτωμάτων της άνοιας καθιστά τις ανάγκες μεταβαλλόμενες σε όλη τη διάρκεια της φροντίδας και για αυτό καθίσταται σημαντική η συχνή αξιολόγηση τους και η εφαρμογή στοχευόμενων παρεμβάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άνοια, Ανάγκες, Φροντιστές, Ενημέρωση, Υποστήριξη, Υπηρεσίες υγείας, Ποιότητα ζωής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
99
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική-Δαβράζου.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.