Τεχνολογίες οπτικής ανατροφοδότησης για τη βελτίωση του τονικού ύψους της τραγουδιστικής φωνής στην Ελληνική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2886688 236 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σταυροπούλου Σοφία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεωργάκη Αναστασία- Αναπληρώτρια Καθηγήτρια τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ,
Κουρουπέτρογλου Γεώργιος- Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ,
Χρυσοστόμου Σμαράγδα, Καθηγήτρια τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ,
Ανδρεοπούλου Αρετή-Επίκουρη Καθηγήτρια τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ,
Αναγνωστοπούλου Χριστίνα-Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ,
Βέρδης Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ,
Σμυρναίου Ζαχαρούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνολογίες οπτικής ανατροφοδότησης για τη βελτίωση του τονικού ύψους της τραγουδιστικής φωνής στην Ελληνική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τεχνολογίες οπτικής ανατροφοδότησης για τη βελτίωση του τονικού ύψους της τραγουδιστικής φωνής στην Ελληνική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Περίληψη:
Στο πλαίσιο της παρούσας διδακτορικής διατριβής εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των νέων μεθόδων για τη διδασκαλία και τη βελτίωση της τραγουδιστικής φωνής των μαθητών της σχολικής τάξης με τη χρήση λογισμικών οπτικής ανατροφοδότησης. Ερευνούμε με ποιον τρόπο τα λογισμικά αυτά μπορούν να ενταχθούν στη διδασκαλία του τραγουδιού στο δημοτικό σχολείο και, πιο συγκεκριμένα, αν μπορούν να βελτιώσουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της, την τονική ακρίβεια.
Λαμβάνοντας υπόψη το σχολικό περιβάλλον του Ελληνικού δημοτικού σχολείου, καθώς και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Μουσικής, επιλέξαμε ενδεικτικά δύο διαφορετικούς τύπους τραγουδιών για τη διεξαγωγή της πειραματικής διαδικασίας σχετικά με την εφαρμογή των λογισμικών οπτικής ανατροφοδότησης στη διδασκαλία του τραγουδιού. Ο πρώτος τύπος τραγουδιού στηρίζεται στο συγκερασμένο δυτικοευρωπαϊκό μουσικό σύστημα και ο δεύτερος στο ασυγκέραστο μουσικό σύστημα της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής (στον Πρώτο ήχο). Οι δύο τύποι τραγουδιών περιέχονται στο Α.Π.Σ. του δημοτικού σχολείου, και συγκεκριμένα στο προτεινόμενο Ανθολόγιο τραγουδιών για το δημοτικό σχολείο.
Το βασικό κίνητρο για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας μας το έδωσαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανέδειξε η εφαρμογή των λογισμικών αυτών στη διδασκαλία του τραγουδιού σε ενήλικες αλλά και σε μαθητές σχολείων του εξωτερικού, σύμφωνα με δημοσιευμένες εργασίες. Στη δική μας περίπτωση, προσεγγίσαμε με διαφορετικό τρόπο τη χρήση των εμπορικών λογισμικών αλλά και του λογισμικού Φωνασκείν (LabMat, T.Μ.Σ., Ε.Κ.Π.Α.), με απώτερο στόχο τη δημιουργία και την εφαρμογή ενός τεκμηριωμένου διδακτικού πλαισίου μέσα από το οποίο ο δάσκαλος αλλά και ο μαθητής θα μπορούν να «εξοικονομούν» χρόνο και να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα, έχοντας στα χέρια τους ένα δυναμικό εργαλείο, το οποίο αποτελεί κίνητρο για τη μαθησιακή διαδικασία.
Τελικός στόχος αυτής της διδακτορικής διατριβής είναι να αναδείξουμε την αποτελεσματικότητα των λογισμικών οπτικής ανατροφοδότησης για την εκμάθηση του τραγουδιού στη σχολική τάξη, βοηθώντας τον δάσκαλο της μουσικής να επιτύχει ταχύτερα και ποιοτικά αποτελέσματα στην εκμάθηση του τραγουδιού και, παράλληλα, ενθαρρύνοντας και μυώντας τον μαθητή σε αυτήν τη διαδικασία με έναν πιο ελκυστικό και εξατομικευμένο τρόπο, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας.
Τα αποτελέσματα της πειραματικής διαδικασίας είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την πρόταση για τη δημιουργία μιας ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για την εκμάθηση του τραγουδιού στη σχολική τάξη, που θα περιέχει λογισμικά οπτικής ανατροφοδότησης τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και των δύο διαφορετικών μουσικών συστημάτων (του συγκερασμένου και του ασυγκέραστου), βοηθώντας παράλληλα στην καλλιέργεια και των υπόλοιπων χαρακτηριστικών της τραγουδιστικής φωνής των μαθητών μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση τεπιστήμης της Μουσικής Ακουστικής, της Φωνιατρικής, της Παιδαγωγικής και της Τεχνολογίας.


Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδική τραγουδιστική φωνή, Λογισμικά οπτικής ανατροφοδότησης, Ελληνική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
288
Αριθμός σελίδων:
290
Sofia Stavropoulou PhD.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο