Καινοτόμα νανο-υλικά με βάση λειτουργικά δενδριτικά πολυμερή για βιολογικές εφαρμογές

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2886875 241 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παναγιωτάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μαρίνος Πιτσικάλης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Ερμόλαος Ιατρού, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Ωραιοζήλη Σιδεράτου, Ερευνήτρια Α, ΙΝΝ, ΕΚΕΦΕ "Δημόκρητος"
Γεώργιος Σακελαρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Βουγιουκαλάκης, Επίκουρους Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Τσιούρβας, Ερευνητής Α, ΙΝΝ, ΕΚΕΦΕ "Δημόκρητος"
Μαρία Παραβατού, Ερευνήτρια Β, ΙΝΝ, ΕΚΕΦΕ "Δημόκρητος"
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καινοτόμα νανο-υλικά με βάση λειτουργικά δενδριτικά πολυμερή για βιολογικές εφαρμογές
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καινοτόμα νανο-υλικά με βάση λειτουργικά δενδριτικά πολυμερή για βιολογικές εφαρμογές
Περίληψη:
Είναι γνωστό στη βιβλιογραφία ότι συστήματα μεταφοράς φαρμάκων που φέρουν τριφαινυλοφωσφονικές ομάδες είναι πολύ αποτελεσματικά διότι στοχεύουν μιτοχόνδρια των κυττάρων και κυρίως μιτοχόνδρια καρκινικών κυττάρων. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή αναπτύχθηκαν συστήματα μεταφοράς φαρμάκων με βάση λειτουργικά δενδριτικά πολυμερή τα οποία φέρουν στην επιφάνειά τους τριφαινυλοφωσφονικές ομάδες (ΤΡΡ) μέσω μιας ανθρακικής αλυσίδας που φέρει 3 ή 10 άτομα άνθρακα. Τα δενδριτικά πολυμερή που χρησιμοποιήθηκαν είναι παράγωγα της υπερδιακλαδισμένης πολυ(αιθυλενιμίνης) δύο διαφόρων μοριακών βαρών (1300 και 5000 Da). Στα συστήματα αυτά εγκλείστηκαν τα βιοδραστικά μόρια της δοξορουβικίνης και της χλωροκίνης. Τα βιοδραστικά μόρια εγκλείστηκαν στις νανοκοιλότητες των δενδριτικών συστημάτων και μελετήθηκε η δραστικότητάς τους καθώς και ο εντοπισμός τους μέσα στα κύτταρα. Επίσης, ερευνήθηκε η επίδραση των νανοσωματιδίων με τα εγκλεισμένα φάρμακα στον κυτταρικό κύκλο των καρκινικών κυττάρων. Με βάση τα αποτελέσματα, βρέθηκε ότι αποτελεσματικότερο σύστημα ήταν το παράγωγο της πολυ(αιθυλενιμίνης) μοριακού βάρους 1300 τροποποιημένο με ομάδες TPP μέσω μιας δέκυλο αλειφατικής αλυσίδας, το οποίο βελτίωνε σημαντικά τη δράση και των δύο φαρμάκων λόγω της επιτυχούς συσσώρευσής τους στα μιτοχόνδρια.
Επιπλέον είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι συστήματα τα οποία φέρουν τριφαινυλοφωσφονικές ομάδες εμφανίζουν ενισχυμένες αντιβακτηριακές ιδιότητες. Με βάση την ιδιότητα αυτή μελετήθηκαν τα παραπάνω παρασκευασθέντα υπερδιακλαδισμένα πολυμερή ως προς την αντιβακτηριακή τους ικανότητα σε δύο στελέχη βακτηρίων, ένα gram (-), Escherichia coli και ένα gram (+) Staphylococcus Aureus. Πραγματοποιήθηκε κινητική μελέτη της ανάπτυξης των βακτηρίων, μελέτη της τοξικότητας με τη μέθοδο της ρεσαζουρίνης, μελέτη του οξειδωτικού στρες και παρατηρήθηκε η μορφολογία των βακτηρίων παρουσία των νανοσωματιδίων με εικόνες SEM. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παράγωγα της υπερδιακλαδισμένης πολυ(αιθυλενιμίνης) με μοριακά βάρη 1300 και 5000 Da που φέρουν τις δεκυλο-τριφαινυλοφωσφονικές ομάδες είναι τα πιο τοξικά, καθώς επίσης και ότι όλα τα νανοσωματίδια παρουσίαζαν μεγαλύτερη τοξικότητα έναντι των gram (+) βακτηρίων Staphylococcus Aureus.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
δενδριτικά πολυμερή, υπερδιακλαδισμένη πολυ(αιθυλενιμίνη), νανοσωματίδια, νανοφορείς φαρμάκων, δοξορουβικίνη, αντιβακτηριδιακά υλικά, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, βακτήρια.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
16
Αριθμός σελίδων:
246
Διδακτορική Διατριβή.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο