A Generic Connectivity Service for peer-to-peer applications

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886992 229 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση / ειδίκευση Υπολογιστικά Συστήματα: Λογισμικό και Υλικό (ΣΥΣ)
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ασλάνογλου Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μέμα Ρουσσοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
A Generic Connectivity Service for peer-to-peer applications
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γενικευμένο Σύστημα Διασύνδεσης για εφαρμογές ομοτίμων χρηστών
Περίληψη:
Με τον ερχομό των νεφών υπολογιστικών συστημάτων, όλες οι ροές δεδομένων ανάμεσα σε χρήστες διαφόρων εφαρμογών ακολουθούν μια διαδρομή διαμέσου τρίτων υπηρεσιών. Τα δεδομένα, πριν φθάσουν στον παραλήπτη τους, αποθηκεύκονται σε αποθηκευτικό χώρο υπολογιστικού νέφους, χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητο. Σε αυτήν την δι- πλωματική εργασία παρουσιάζουμε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση του Συστήματος Γενικής Διασύνδεσης (ΣΓΔ), μια κατανεμημένη πλατφόρμα που συντε- λεί στην δημιουργία καναλιών επικοινωνίας ομοτίμων μεταξύ εφαρμογών που τρέχουν σε συσκευές των χρηστών. Ταυτόχρονα, το ΣΓΔ στοχεύει να επιστρέψει στους χρήστες τον έλεγχο και τη διαχείριση της λίστας των επαφών τους. Με αυτόν τον τρόπο απεμπλέκει τις εφαρμογές από τη διαχείριση της λίστας φίλων του εκάστοτε χρήστη.
Το σύστημά μας αποτελείται από ένα δίκτυο από κόμβους του ΣΓΔ καθώς και μια εφαρ- μογή τύπου δαίμονα (που τρέχει στο παρασκήνιο), η οποία τρέχει σε κάθε συσκευή των χρηστών. Οι εφαρμογές που τρέχουν στην συσκευή ενός χρήστη, αιτούνται τη δημιουρ- γία καναλιού επικοινωνίας με έναν από τους φίλους του χρήστη διαμέσου της εφαρμογής δαίμονα. Στη συνέχεια, ο δαίμονας προωθεί ένα αίτημα σύνδεσης στο ΣΓΔ κι αν ο πα- ραλήπτης το δεχθεί, τότε θα ανταλαχθούν κάποια ακόμη μηνύματα ελέγχου, απαραίτητα για την δημιουργία του καναλιού. Μόλις το κανάλι επικοινωνίας έχει εγκαθιδρυθεί, οι δύο εφαρμογές επικοινωνούν χωρίς τα δεδομένα τους να διέρχονται διαμέσου του ΣΓΔ καθώς και τρίτων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους.
Παρέχουμε δύο εκδόσεις του συστήματός μας, την κεντρικοποιημένη και την κατανεμη- μένη. Η κατανεμημένη έκδοση, αποφεύγει το πρόβλημα του μοναδικού σημείου απο- τυχίας, παρέχοντας έτσι, βελτιωμένη διαθεσιμότητα του συστήματος αλλά και ανοχή σε σφάλματα. Στην κατανεμημένη έκδοση του συστήματος μας, οι κόμβοι του ΣΓΔ σχηματί- ζουν έναν Κατανεμημένο Πίνακα Κατακερματισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται ως επίπεδο δρομολόγησης μηνυμάτων ελέγχου. Τέλος, ένα ακόμη θετικό χαρακτηριστικό του συστή- ματός μας είναι πως επιτρέπει δημιουργία καναλιών ομοτίμων μεταξύ χρηστών που βρί- σκονται σε δίκτυο με μεταφραστή διεύθυνσης δικτίου αλλά και τοίχος προστασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδιάμεσο λογισμικό, Κατανεμημένος Πίνακας Κατακερματισμού, Επικοινωνία Ομοτίμων
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
42
Aslanoglou-MSc-Thesis.pdf (910 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο