Οι συνέπειες της ευρωπαϊκής ιθαγένειας ως προς υπηκόους τρίτων χωρών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887574 286 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-20
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βράμπιε-Στερκούδη Αουρέλια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρυσαφώ Τσούκα
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι συνέπειες της ευρωπαϊκής ιθαγένειας ως προς υπηκόους τρίτων χωρών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι συνέπειες της ευρωπαϊκής ιθαγένειας ως προς υπηκόους τρίτων χωρών
Περίληψη:
Μετά την έρευνα που πραγματοποίησα για την αποτύπωση των πραγματικών συνεπειών της Ευρωπαϊκής Ιθαγενείας, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά στη νομοθεσία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην εγχώρια νομοθεσία, και ειδικά στο καθεστώς της πολιτογράφησης. Η ταλαιπωρία των υπηκόων τρίτων χορών σχετικά με τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος είναι απερίγραπτη και ειδικά σχετικά με το χρόνο που τους χρήζει για να αποκτήσουν επιτέλους την ελληνική ιθαγένεια. Σχετικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την διαδικασία της πολιτογράφησης με ένα μέσο όρο των πέντε ετών, ενώ στην Ρουμάνια παραδείγματος χάρη χρειάζεται μόνο ένα έτος.
Ως θετικό συμπέρασμα σχετικά με το θέμα τις διπλωματικής μου εργασία, θα μπορούσα να πω ότι η απονομή της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας στους πολίτες τρίτων χορών, είναι ένα σημαντικό βήμα ως προς την οικονομία της ΕΕ, διότι όταν ο πολίτης τρίτης χώρας έχει πλέων την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια δεν θα παραμένει πλέον στην χώρα του στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά θα εγκατασταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε για μία καινούργια εργασία, είτε για να επενδύσει.
Θεωρώ όμως ότι η μεταναστευτική κρίση έχει φέρει αρνητικά γεγονότα και στο κλάδος αυτό, με αποτέλεσμα να γίνουν πολλές παρανομίες σχετικά με το οικογενειακό καθεστώς των πολιτών τρίτων χορών. Και ειδικά όταν ο πολίτης τρίτης χώρας δεν βρίσκει πλέον καμία λύση να νομιμοποιήσει την διαμονή σε μία Ευρωπαϊκή χώρα, τότε χωρίς να γίνει αντιληπτό πολλές φορές από της δημόσιες αρχές, αυτός θα συνάψει είτε ένα ψεύτικο γάμο, είτε σύμφωνο συμβίωσης για να νομιμοποιήσει το ειδικό καθεστώς από πρόσφυγας η λαθρομετανάστης η αλλοδαπός χωρίς χαρτιά σε «μέλους οικογένειας Ευρωπαίου Πολίτη».
Γενικά έχοντας υπόψη και το γεγονός της παγκοσμιοποίησης είναι θετικό να υπάρχει μία ενιαία ιθαγένεια της Ένωσης, αυτό όμως με το πέρασμα του χρόνου θα έχει και άλλες συνέπειες, όπως την εξαφάνιση της αληθινής προέλευσης του καθενός και ίσως έτσι χάνεται και η ιστορία, η αρχές των κρατών και απλώνεται παντού μία διαφάνεια του κόσμου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
πολίτες τρίτων χορών και ευρωπαική ιθαγένεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
79
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

διπλωματικη new 1.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.