Η έννοια του επενδυτή καταναλωτή και η ευθύνη των Α.Ε.Π.Ε.Υ. έναντι του

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887599 279 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εταιρείες και Χρηματοδότηση
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σημαντήρα Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΙΑΚΩΒΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β'ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η έννοια του επενδυτή καταναλωτή και η ευθύνη των Α.Ε.Π.Ε.Υ. έναντι του
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η έννοια του επενδυτή καταναλωτή και η ευθύνη των Α.Ε.Π.Ε.Υ. έναντι του
Περίληψη:
Κύριο άξονα της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η έννοια του επενδυτή καταναλωτή όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην κοινοτική και ελληνική έννομη τάξη, ιδίως μετά την τροποποίηση του Νόμου 2251/1994. Κάθε επενδυτής δεν αποτελεί άνευ ετέρου και καταναλωτή, καθώς το επενδυτικό κοινό κατατμείται σε περισσότερες ομάδες, αλλά απαιτείται στο πρόσωπό του να συντρέχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, που δικαιολογούν την ανάγκη ευνοϊκότερης μεταχείρισής του. Η έννοια του επενδυτή καταναλωτή μπορεί να αποδοθεί, μόνο ad hoc και κατόπιν διεξοδικής εξέτασης του συνόλου των περιστάσεων εκάστης περίπτωσης.
Παράλληλα με τα ανωτέρω, αναλύεται και η ευθύνη των Α.Ε.Π.Ε.Υ. έναντι των επενδυτών όπως αυτή εκπηγάζει από το Ιδιωτικό Δίκαιο. Στις νεότερες Οδηγίες διατυπώνεται με τέτοιο τρόπο ήδη εκ του Προοιμίου τους, ως παράλληλος στόχος με τη διατήρηση της ακεραιότητας της Κεφαλαιαγοράς, η προστασία των επενδυτών, έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται περί δύο διαφορετικών και ισότιμων στόχων. Απόρροια αυτού, είναι να ενισχύεται η άποψη της θεωρίας με την οποία συμπλέει και η νομολογία πως ιδίως οι κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς όπως αυτοί ορίζονται στον Ν. 4514/2018 δεν αποτελούν διατάξεις μόνον διοικητικού χαρακτήρα αλλά επιδρούν άμεσα στη σχέση μεταξύ επενδυτή (καταναλωτή) και Α.Ε.Π.Ε.Υ. Συγκεκριμένα, οι διατάξεις αυτές αποβλέπουν άμεσα στην προστασία των επενδυτών, «ακτινοβολώντας» στο Ιδιωτικό Δίκαιο και αποτελούν χρήσιμο οδηγό βάσει του οποίου μπορεί να ερευνηθεί η τήρηση ή μη, της αφηρημένης έννοιας, της καλής πίστης, που διέπει όλες τις έννομες σχέσεις.
Επομένως, φαίνεται απαραίτητη η εξέταση των κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με την έννοια της καλής πίστης, η οποία επιτελεί μία μετασχηματιστική ρυθμιστική λειτουργία με συνέπεια οι συγκεκριμένες διατάξεις να επηρεάζουν τη λειτουργία των συμβατικών σχέσεων και να ενεργοποιούν την ευθύνη των Α.Ε.Π.Ε.Υ. έναντι των επενδυτών-καταναλωτών σε περίπτωση παραβίασής τους. Ωστόσο, πέραν της θεμελίωσης της ευθύνης βάσει των διατάξεων του Αστικού Δικαίου, στην περίπτωση του επενδυτή, που συγκεντρώνει και τα χαρακτηριστικά του καταναλωτή προβλέπονται οι ευεργετικές διατάξεις του Νόμου 2251/1994 που αποτελούν ένα πρόσφορο όχημα αποκατάστασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Εταιρικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
επενδυτής, καταναλωτής, Α.Ε.Π.Ε.Υ., Ε.Π.Ε.Υ., ευθύνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
110
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.