Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887609 345 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Διονυσάτου Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Δημητράτος, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ
Περίληψη:
Ο υποβαλλόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας από τη γράφουσα, πριν την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα με το Ν. 4619/2019 τέθηκε ως εξής: «Η ποινική προστασία των ανηλίκων από τις διαδικτυακές προσβολές της προσωπικότητάς τους». Ωστόσο, με τη μεταβολή του Ποινικού Κώδικα με το νεοπαγή νόμο 4619/2019 επήλθαν σημαντικές αλλαγές σε πολλές από τις διατάξεις του ΠΚ, στις οποίες εμεπεριέχονται και αυτές που στρέφονται στην προστασία των ανηλίκων. Βάσει αυτού, το πεδίο έρευνας εκ μέρους της γράφουσας θα επεκτεινόταν πέρα από τα όρια που απαιτείται για μία διπλωματική διατριβή και ως αποτέλεσμα, κατόπιν συνεννόησης με τον επιβλέποντα καθηγητή, περιoρίζεται θεμιτά το θέμα της διπλωματικής εργασίας στην προστασία των ανηλίκων από τη διαδικτυακή παιδική πορνογραφία. Άλλωστε, το αδίκημα της διαδικτυακής παιδικής πορνογραφίας, όπως τυποποιείται στο άρθρο 348Α παρ.2 ΠΚ, εγείρει προβληματισμούς, που αξίζουν σχολιασμό.
Είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός, ότι το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και οξύνεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, με θλιβερό αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ψυχική ισορροπία των παιδιών. Άμοιρο ευθυνών, βεβαίως, δεν είναι το διαδίκτυο στην εξάπλωση του νοσηρού αυτού φαινομένου, αλλά τουναντίον, η ιλιγγιώδης ανάπτυξη και διάδοση του διαδικτύου διευκολύνει την προώθηση παιδοπορνογραφικού υλικού από τους παραγωγούς και διακινητές. Καίριο να επισημανθεί, ότι το διαδίκτυο έχει συμβάλλει στην αποκόμιση υπέρογκων χρηματικών ποσών σε αυτούς από τη διαχείριση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη έχει ως απόρροια την εξάπλωση τέτοιου παράνομου προϊόντος και την εδραίωση οργανωμένων κυκλωμάτων που δρουν καλυμμένα σε παγκόσμια κλίμακα πλήττοντας τα έννομα αγαθά των ανηλίκων, που αποτελούν τη στοχοποίηση αυτών λόγω της ευάλωτης θέση τους. Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει, λοιπόν, στην, όσο το δυνατόν, πληρέστερη εξέταση και ανάλυση της έκφανσης της παιδικής πορνογραφίας, που τελείται μέσω διαδικτύου, το οποίο διογκώνει το φαινόμενο αυτής.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης της φαινομενολογίας της διαδικτυακής παιδικής πορνογραφίας. Στο δέυτερο μέρος αυτής προσφέρονται προς εξέτασιν τα σημαντικότερα διεθνή και ευρωπαϊκά νομοθετικά εργαλεία για την προστασία του ανηλίκου από την μάστιγα του φαινομένου. Το τρίτο μέρος της εργασίας αφιερώνεται στο να εκθέσει, αλλά και να σχολιάσει την ελληνική νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του νοσηρού αυτού φαινομένου επικεντρώνοντας στην ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 348Α ΠΚ, ύστερα από νομοθετικές μεταβολές, που επήλθαν. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις για την αποδιδόμενη νομοθετική προστασία των ανηλίκων από τη έκφανση της διαδικτυακής παιδικής πορνογραφίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο (Ποινική δικονομία)
Ποινικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
παιδικό πορνογραφικό υλικό, διαδίκτυο, τρόποι τέλεσης, έννομο αγαθό, ηλεκτρονική κατοχή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
190
Αριθμός σελίδων:
70
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ''H ΠΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ''.pdf
770 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.