Τεχνολογίες Βιομετρικής Ταυτοποίησης: Νομικοί & Βιοηθικοί Προβληματισμοί για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887960 451 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία του Δικαίου, Επιστήμη και Τεχνολογία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καρανικόλας Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Ρεθυμιωτάκη, Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γιώργος Γιαννόπουλος, Αν. Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Βουτσάκης, Αν. Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνολογίες Βιομετρικής Ταυτοποίησης: Νομικοί & Βιοηθικοί Προβληματισμοί για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τεχνολογίες Βιομετρικής Ταυτοποίησης: Νομικοί & Βιοηθικοί Προβληματισμοί για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων
Περίληψη:
Η επιλογή της θεματικής των «Τεχνολογιών Βιομετρικής Ταυτοποίησης», θέτοντας στο επίκεντρο τους «Νομικούς & Βιοηθικούς Προβληματισμούς για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων», πραγματοποιήθηκε για δύο βασικούς λόγους. Κατ’ αρχάς, η προσωπική μου εμπλοκή σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της εικοσαετούς θητείας μου στη δημόσια διοίκηση και κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτής, σε θέσεις ευθύνης, μου έδωσε τη δυνατότητα να παρατηρήσω την συμβολή των ψηφιακών τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών
Επιπρόσθετα, η πρόσφατη τοποθέτηση μου στην νευραλγική θέση του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων του Δήμου Αθηναίων (DPO), με ώθησε στην εντατικότερη μελέτη της βιβλιογραφίας που σχετίζεται με τη «Νομική Πληροφορική», ενός νέου σχετικά κλάδου της νομικής επιστήμης, στο πεδίο του οποίου, εντάσσεται και η εξεταζόμενη αντιμετώπιση των βιομετρικών δεδομένων ως υποσύνολο των προσωπικών δεδομένων.
Κριτήριο για την επιλογή των επιμέρους θεματικών ενοτήτων που πρόκειται να αναλυθούν στην παρούσα εργασία, αποτέλεσε η αναγκαιότητα να γίνει αναφορά στις πρόσφατες τεχνολογικές και βιομετρικές εξελίξεις, για τις οποίες ο νομικός επιστήμονας απαιτείται να είναι ενήμερος, χωρίς ωστόσο το ζητούμενο να είναι η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων βιομετρικής τεχνολογίας αλλά μια ολιστική θεώρηση των σύγχρονων τεχνολογιών που επηρεάζουν είτε την ίδια την κοινωνιολογική επιστήμη, είτε την αντίληψή μας για την εξέλιξη του δικαίου.
Πιο συγκεκριμένα στο εισαγωγικό κεφάλαιο περιγράφεται σχηματικά η σταδιακή αύξηση της χρήσης των τεχνολογιών βιομετρικής αναγνώρισης σε διεθνικό επίπεδο, ως απότοκο της παγιωμένης ψηφιακής πραγματικότητας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Παράλληλα, εντοπίζεται και αναλύεται, η σημασιολογική συνεισφορά της προσθήκης «βίο» στην τεχνολογία στην πολιτική και στην ηθική.
Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται μια ευρύτερη παρουσίαση του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου των βιομετρικών δεδομένων σε εθνικό, ενωσιακό, διαμερικανικό και διεθνικό επίπεδο. και ταυτόχρονα παρουσιάζεται μια σύντομη συγκριτική ανάλυση των εννοιών των προσωπικών και βιομετρικών δεδομένων, αναδεικνύοντας τις ποιοτικές τους διαφορές.
Στο τρίτο κεφάλαιο προσδιορίζονται οι κοινωνιολογικοί και ηθικοί προβληματισμοί που προκύπτουν από την άκριτη εφαρμογή των τεχνολογιών βιομετρικής αναγνώρισης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φιλοσοφία του δικαίου
Κοινωνιολογία του δικαίου
Λέξεις-κλειδιά:
Βιομετρία, Βιομετρικά δεδομένα, Προσωπικά Δεδομένα, Βιοηθική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
98
Διπλωματική Εργασία Βιομετρικά Δεδομένα Ν.Α.Καρανικόλας Signed.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο