Le premier pilier des retraites, la garantie prévue par la constitution, les traités européens, par rapport à une approche éventuelle du système susmentionné.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2888044 256 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-08
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πρεδάρης Αριστείδης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαρρηγοπούλου Πατρίνα
Πρωτότυπος Τίτλος:
Le premier pilier des retraites, la garantie prévue par la constitution, les traités européens, par rapport à une approche éventuelle du système susmentionné.
Γλώσσες εργασίας:
Γαλλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο πρώτος συνταξιοδοτικός πυλώνας , η προβλεπόμενη εγγύηση απο το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκες συνθήκες σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη προσέγγιση του προαναφερθέντος συστήματος.
Περίληψη:
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι ο σεβασμός στη ζωή είναι δυο θεμελιώδεις αρχές που προστατεύονται μέσα στο εθνικό κι ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Ιστορικά, σαν αποτέλεσμα κι ως αναγκαιότητα η προστασία αυτών των αρχών έχει θέσει τις βάσεις και την αντίληψη για το κράτος δικαίου κι έχει συνεισφέρει στην εγκαθίδρυση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ένα σημαντικό , χαρακτηριστικό κοινωνικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα στην κοινωνική προστασία ,ένα δικαίωμα το οποίο αναπτύχθηκε ως η κρατική υποχρέωση δημιουργίας και διατήρησης του θεσμού της κοινωνικής προστασίας κι ειδικότερα του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική προστασία κι η κοινωνική ασφάλιση αποτελούν σύνθετα συστήματα. Στην παρούσα ανάλυση θα εστιάσουμε στον τομέα των συντάξεων, την προβλεπόμενη εγγύηση από το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συνθήκες για το συνταξιοδοτικό σύστημα, και το ζήτημα της βιωσιμότητας του συστήματος. Το δεύτερο μέρος της έρευνας μας θα είναι μια ενδεχόμενη προσέγγιση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις επιπτώσεις της εφαρμογής όσον αφορά την εύθραυστη κι ευμετάβλητη λειτουργία των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Μια προσεχής συνέχιση της μελέτης μας θα αφορούσε το γαλλικό συνταξιοδοτικό μοντέλο σε σύγκριση με το ελληνικό, καθώς και τη δυνατότητα σύμπραξης δημοσίου κι ιδιωτικού τομέα στο πεδίο των συνταξιοδοτικών προτύπων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
κοινωνική ασφάλιση ευρωπαϊκό δίκαιο, συντάξεις πρώτος συνταξιοδοτικός πυλώνας, κοινωνικά δικαιώματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
38
la protection des retraites 5.pdf (728 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο