Σύγκριση κεφαλομετρικών γραμμικών μετρήσεων στην κάτω γνάθο επίμυων μέσω δισδιάστατης και τρισδιάστατης απεικόνισης. Αξιολόγηση αξιοπιστίας μεταξύ των τεχνικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2888097 223 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ορθοδοντική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σαμπαζιώτης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Απόστολος Τσολάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τσιχλάκης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας,ΕΚΠΑ
Βασιλική Μπενέτου,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση κεφαλομετρικών γραμμικών μετρήσεων στην κάτω γνάθο επίμυων μέσω δισδιάστατης και τρισδιάστατης απεικόνισης. Αξιολόγηση αξιοπιστίας μεταξύ των τεχνικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση κεφαλομετρικών γραμμικών μετρήσεων στην κάτω γνάθο επίμυων μέσω δισδιάστατης και τρισδιάστατης απεικόνισης. Αξιολόγηση αξιοπιστίας μεταξύ των τεχνικών.
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η κεφαλομετρική ανάλυση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ορθοδοντικής διάγνωσης. Ο κλασικός τρόπος της δισδιάστατης ακτινογραφικής απεικόνισης με τον οποίο παραδοσιακά γίνεται η ανάλυση, παρουσιάζει ορισμένα μειονεκτήματα όπως η αλληλεπίθεση των τρισδιάστατων δομών, η διαφορική μεγέθυνση δεξιάς και αριστερής πλευράς (Chadwick και συν. 2009) και η γεωμετρική παραμόρφωση (Pittayapat και συν. 2014). Τα προαναφερόμενα προβλήματα είναι δυνατόν να ξεπεραστούν με την εφαρμογή της υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT). Η μειωμένη επίσης δόση ακτινοβολίας σε σχέση με την κλασική αξονική τομογραφία του παρελθόντος έχει συμβάλει στη διαδεδομένη χρήση του CBCT στην κλινική πράξη της ορθοδοντικής (Pauwels και συν. 2012). Μέσω υπολογιστικών προγραμμάτων επεξεργασίας αξονικών τομογραφιών κωνικής δέσμης, υπάρχει η δυνατότητα προβολής των ακτινοβολημένων ιστών σε τρισδιάστατη μορφή. Αρκετές μελέτες που έχουν γίνει σε ασθενείς αλλά και σε ανθρώπινα κρανία (ex vivo) αξιολογούν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των γραμμικών κεφαλομετρικών μετρήσεων στην τρισδιάστατη απεικόνιση και στην κλασική πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία σε δυο διαστάσεις. Ως εγκυρότητα (accuracy) ορίζεται η ικανότητα ανταπόκρισης της μέτρησης της κεφαλομετρικής ανάλυσης στην πραγματική ανατομική απόσταση μεταξύ των συγκεκριμένων κεφαλομετρικών σημείων, ενώ ως αξιοπιστία (reliability) ορίζεται η τάση που έχουν οι επαναλαμβανόμενες μετρήσεις να συμπίπτουν κατά το δυνατόν και να μην υπεισέρχονται σφάλματα σε διαδοχικές αξιολογήσεις της ίδιας γραμμικής μέτρησης (Houston 1983). Μελέτες που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν δείξει ότι η εγκυρότητα των κεφαλομετρικών γραμμικών μετρήσεων στο τρισδιάστατο μοντέλο της υπολογιστικής τομογραφίας είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των κλασσικών μετρήσεων σε δυο διαστάσεις (Pittayapat και συν. 2013, 2014, Cavalcanti και συν. 2004, Gribel και συν. 2011, Li και συν. 2016, Οlmez και συν. 2011, Varghese και συν. 2010, Ηilgers και συν. 2005). Όλες οι μελέτες αυτές έχουν χρησιμοποιήσει ως χρυσή σταθερά για τη σύγκριση των μετρήσεων, τις κρανιομετρικές μετρήσεις που γίνονται απευθείας στα ανθρώπινα κρανία . Όσον αφορά την αξιοπιστία των γραμμικών μετρήσεων τα συμπεράσματα των υπαρχόντων ερευνών δεν συγκλίνουν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς κάποιες μελέτες βρίσκουν καλύτερη αξιοπιστία για την τρισδιάστατη απεικόνιση (Pittayapat και συν. (2014) και οι Varghese και συν. (2009), άλλες για την κλασσική δισδιάστατη κεφαλομετρική ακτινογραφία (Damstra και συν. 2011 , Van Vlijmen και συν. 2010 ) ενώ κάποιες δεν βρίσκουν κάποια διαφορά μεταξύ των τεχνικών (Gribel και συν. 2011).

Πολλές μελέτες έχουν γίνει στο παρελθόν σε πειραματόζώα για την αξιολόγηση των σκελετικών μεταβολών στο κρανιοπροσωπικό σύμπλεγμα είτε έπειτα από κάποια πειραματική παρέμβαση τροποποίησης της αύξησης είτε για την αξιολόγηση των φυσιολογικών μεταβολών που επέρχονται κατά την αύξηση. Ειδικότερα οι επίμυες είναι ίσως το πιο ευρέως διαδεδομένο ζώο εργαστηρίου για τις μελέτες αυτές. Στα πειράματα αυτά η αξιολόγηση των μεταβολών γίνεται σε μεγάλο ποσοστό με τη χρήση πλαγίων κεφαλομετρικών ακτινογραφιών(Tsolakis και συν. 1997, Watanabe και συν. 2008 ,Αbbassy και συν. 2008, Ρadzys και συν. 2012, da Silva και συν. 2009). Καμιά μελέτη μέχρι στιγμής όμως δεν έχει βρεθεί που να χρησιμοποιεί την υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε πειραματόζωα. Επίσης καμιά μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι τώρα που να αξιολογεί την εγκυρότητα των κεφαλομετρικών μετρήσεων στα πειραματόζωα και την αξιοπιστία τους σε σχέση με κάποια άλλη μέθοδο. Καθώς οι συμβατικές ακτινογραφίες έχουν τα μειονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διεξαγωγή μιας μελέτης που να συγκρίνει άμεσα τις ευρύτερα χρησιμοποιούμενες κεφαλομετρικές μετρήσεις σε συμβατικές ακτινογραφίες σε επίμυες με τις αντίστοιχες μετρήσεις στο τρισδιάστατο μοντέλο από CBCT, γιατί όπως φαίνεται από τις εργασίες που έχουν γίνει σε ανθρώπινα κρανία το τρισδιάστατο μοντέλο είναι πιο κοντά στην πραγματική ανατομική απόσταση. Επίσης είναι σημαντικό να μελετηθεί και η διαφορά στην αξιοπιστία των δυο αυτών τεχνικών. Επιπρόσθετα για τους επίμυες η ταυτοποίηση στην κεφαλομετρική ακτινογραφία του κεφαλομετρικού σημείου του κονδύλου που είναι ίσως και το πιο χρησιμοποιούμενο σημείο, παρουσιάζει αυξημένη δυσκολία καθώς η περιοχή αυτή της κάτω γνάθου έχει πολύ λεπτό οστίτη ιστό και η αλληλεπίθεση μαλακών και σκληρών μορίων πάνω στον κόνδυλο δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ τη διαδικασία.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να γίνει μια άμεση σύγκριση έξι γραμμικών κεφαλομετρικών μετρήσεων που αφορούν την κάτω γνάθο σε επίμυες μεταξύ του τρισδιάστατου μοντέλου από το CBCT και της κλασικής πλάγιας κεφαλομετρικής ακτινογραφίας. Επίσης να γίνει σύγκριση της αξιοπιστίας των μετρήσεων στις δυο μεθόδους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κεφαλομετρία, Τρισδιάστατη Aπεικόνιση, Επίμυες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
32
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.