Ειδικά χαρακτηριστικά σε τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού στα ελληνικά δεδομένα, προγνωστικοί και προβλεπτικοί δείκτες της νόσου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2888116 216 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τσιάκου Ανδριανή
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ρηγόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ζωγράφος Γεώργιος: Αναπληρωτής Πρύτανης, Καθηγητής-Διεθυντής Χειρουργικής, Ά Προπαιδευτική Πανεπιστημιακή Κλινική, «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Λάζαρης Ανδρέας: Επίκουρος Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής & Γενικής Παθολογίας, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Φλώρα Ζαγουρή: Παθολόγος- Ογκολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημιακής Θεραπευτικής κλινικής Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γ.Ν.Α , Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αλέξανδρος Στρατηγός: Καθηγητής Ά Πανεπιστημιακής Δερματολογικής κλινικής, Νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων «Ανδρέας Συγγρός».
Βασίλιος Κουλούλιας: Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ΄Β Εργαστήριο Ακτινολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Π.Γ.Ν «Αττικόν»
Άννα Ζυγογιάννη: Επίκουρη Καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Ε.Κ.Π.Α , Αρεταίειο Νοσοκομείο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ειδικά χαρακτηριστικά σε τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού στα ελληνικά δεδομένα, προγνωστικοί και προβλεπτικοί δείκτες της νόσου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ειδικά χαρακτηριστικά σε τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού στα ελληνικά δεδομένα, προγνωστικοί και προβλεπτικοί δείκτες της νόσου
Περίληψη:
τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (TNBC) αντιπροσωπεύει τον πιο επιθετικό υποτύπο του καρκίνου του μαστού, καθώς συνδέεται με υψηλό ποσοστό υποτροπής κατά τα πρώτα 3 χρόνια μετά τη διάγνωση και κακή κλινική έκβαση. Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς χαρακτηρίζονται συχνά από αντοχή σε θεραπείες ορμονών ή στοχευμένες θεραπείες, όπως η τραστουζουμάμπη, η οποία αποδίδεται κυρίως στην ετερογένεια και τη σύνθετη βιολογική συμπεριφορά των TNBC. Μολονότι οι μοριακές πτυχές της παθογένειας TNBC έχουν αποκρυπτογραφηθεί σε μεγάλο βαθμό, η αποτελεσματική πρόγνωση και θεραπεία των ασθενών με TNBC εξακολουθεί να αποτελεί δύσκολο έργο σε κλινικό επίπεδο, επισημαίνοντας έτσι την ανάγκη ταυτοποίησης νέων και πιο αξιόπιστων προγνωστικών και προγνωστικών δεικτών για ασθενείς με TNBC.
Η κατανόηση του ζωτικού ρόλου των ανοσολογικών σημείων ελέγχου στη διευκόλυνση της διαφυγής όγκων αποκάλυψε μια νέα τάξη πιθανών βιολογικών δεικτών καρκίνου και θεραπευτικών στόχων. Μεταξύ των πλέον μελετημένων άνοσολογικών σημείων ελέγχου είναι ο προγραμματισμένος συνδέτης θανάτου-1 (PD-L1). Τα miRNAs επίσης αποτελούν μία νέα πηγή αναζήτησης νέων μοριακών βιοδεικτών και τα τελευταία χρόνια η εντατική μελέτη της κλινικής τους αξίας έχει καταλήξει σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Τέλος υπάρχουν αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές που σχετίζουν την ύπαρξη πολυμορφισμών μονήρους νουκλεοτιδίου (SNPs) με την ανάπτυξη του καρκίνου, την πρόγνωση και την αντοχή στη θεραπεία, κυρίως μέσω της αλληλεπίδρασής τους με άλλους παράγοντες.
Στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη και η κλινική αξιολόγηση των πολυμορφισμών μονήρους νουκλεοτιδίου του γονιδίου PD-L1 rs4143815 C>G και miR-34 rs4938723 T>C ως νέων μοριακών δεικτών για την πρόγνωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Για τους σκοπούς της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε συλλογή και επεξεργασία του καρκινικού ιστού 114 γυναικών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και αίμα 124 υγιών γυναικών. Ακολούθησε σχεδιασμός και εφαρμογή της μεθόδου της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction-PCR) για την ανίχνευση των εξεταζόμενων πολυμορφισμών στα υπό μελέτη δείγματα και εκτενής βιοστατική ανάλυση για την διερεύνηση της κλινικής αξίας των εν λόγω πολυμορφισμών.
Σε ό,τι αφορά τον πολυμορφισμό miR-34 rs4938723 T>C η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των ασθενών με προγενές καρκίνωμα του μαστού έχουν TC ή CC γονότυπο (P=0.020). Επιπλέον, οι ασθενείς αυτές είχαν μικρότερα διαστήματα ολικής επιβίωσης (P<0.001). Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώθηκε και από την αάλυση επιβίωσης, η οποία αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που φέρουν τα αλληλόμορφα TC ή CC είχαν μικρότερα διαστήματα ολικής (P<0.001) (HR= 3.2, %95 CI=2.0-5.5, P=0.008) και χωρίς υποτροπές (P=0.05) επιβίωσης (P=0.05). Η πραγματοποίηση της ανάλυσης επιβίωσης μετά από κατηγοριοποίηση των ασθενών με βάση τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με πορογενή καρκινώματα και TC ή CC γονότυπο είχαν μειωμένη επιβίωση (P<0.001) και χειρότερη πρόγνωση (HR= 2.35, %95 CI= 2.1-4.65, P=0.003).
Αναφορικά με τον πολυμορφισμό του PD-L1 rs4143815 C>G η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι ο GC γονότυπος σχετίζεται με προχωρημένο στάδιο της νόσου (P=0.015) και με την εμφάνιση υποτροπών (P=0.048). Η ανάλυση επιβίωσης αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που φέρουν το GC αλληλόμορφο χαρακτηρίζονται από μικρότερα διαστήματα επιβίωσης χωρίς υποτροπές (P=0.013) σε σχέση με τις ασθενείς που φέρουν τα αλληλόμορφα CC ή GG. Επιπλέον βρέθηκε ότι οι γυναίκες με όγκους σταδίου ΙΙΙ και GC ή GG γονότυπο είχαν μικρότερη ολική (P<0,001) και χωρίς υποτρπές επιβίωση (P=0.002). Η ανάλυση παλινδρόμησης κατα Cox επιβεβαίωσε ότι αυτές οι ασθένεις έχουν χειρότερη πρόγνωση (HR= 7.28, %95 CI=0.21-5.82, P <0.001).
Συμπερασματικά, ο πολυμορφισμός rs4143815 του PD-L1 εκφράζεται διαφορικά στους τριπλά αρνητικούς ασθενείς με καρκίνο μαστού (TNBCs) και αυτή η κατανομή συνδέεται με δείκτες δυσμενούς πρόγνωσης και με την επιβίωση των ασθενών. Επίσης τα αλληλόμορφα TC και CC του πολυμορφισμού rs4938723 T>C του miR-34 σχετίζονται με δυσμενή πρόγνωση των ασθενών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού, Μοριακοί δείκτες, Προβλεπτικοί δείκτες, Ελληνικός πληθυσμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
184
Αριθμός σελίδων:
124
Tsiakou Andriani PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο