Η Επιμέλεια των Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2888282 220 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πρωτόγερου Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρυσαφώ Τσούκα ,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Επιμέλεια των Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Επιμέλεια των Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Περίληψη:
Περίληψη
ΣΚΟΠΟΣ της παρούσης εργασίας είναι η παρουσίαση των πολιτικών και των πρακτικών που ακολουθούνται για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ασυνόδευτων ανηλίκων – υπηκόων τρίτων χώρων από την Ελληνική Πολιτεία. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αναφύονται υπό το πρίσμα των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ως προς την κοινή μεταχείριση υπηκόων τρίτων χώρων από όλα τα κράτη μέλη της,αποτελούν κεφαλαιώδους σημασίας,εν προκειμένω.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Είναι μία μελέτη που εντάσσεται στο πεδίο της ανάλυσης δημοσίων πολιτικών και είναι βασισμένη σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από πλείονες επιστημονικές μελέτες,κυρίως νομικής φύσεως. Η έρευνα περιλαμβάνει τα κείμενα καθώς και τις οδηγίες που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους,καθώς και τους νόμους και τις αποφάσεις της ελληνικής έννομης τάξης και πώς σ’αυτούς εφαρμόζεται η ευρωπαική νομοθεσία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τη συγκριτική εξέταση των νομικών δεδομένων και αυτών που παρέχονται από τις εκάστοτε δημόσιες υπηρεσίες προκύπτει ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται,μερικώς μόνο επιτυγχάνεται η κάλυψη των αναγκών που συνδέονται με τους ασυνόδευτους ανηλίκους που φτάνουν στην Ελλάδα. Ειδικότερα το 70% των ασυνόδευτων ανηλίκων που καταφθάνουν στην χώρα μας δεν τυγχάνει προσβασιμότητας υπηρεσιών που ορίζονται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι την ενηλικίωση τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η νομική βάση και η τεχνογνωσία για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών υφίσταται και οριοθετούν ένα πεδίο δράσης σε ένα πνεύμα ιδιαιτέρως ανθρώπινο και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,και δη αυτών των ανηλίκων ,κυρίως χάρη στα προγράμματα δράσης και τις οδηγίες που έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έλλειψη όμως χρηματοδότησης λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη διαχείριση των ασυνόδευτων
ανηλίκων καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και το προσωπικό ώστε να αντιμετωπισθούν οι απορρέουσες ανάγκες και να προστατευθούν τα χιλιάδες παιδιά που καταφθάνουν ετησίως στη χώρα μας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ασυνόδευτος ανήλικος, μεταναστευτική πολιτική, υποδοχή,διαχείριση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
28
Αριθμός σελίδων:
218
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

protoyeru-thesis 1..pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.