Η Κλινική Σημασία της 3ης Γραμμής θεραπείας σε Αδενοκαρκίνωμα Πνεύμονα: Εμπειρία ενός κέντρου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2888430 254 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βασσιάς Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πέτρος Μπακάκος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Νικολέττα Ροβίνα Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Κλινική Σημασία της 3ης Γραμμής θεραπείας σε Αδενοκαρκίνωμα Πνεύμονα: Εμπειρία ενός κέντρου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Κλινική Σημασία της 3ης Γραμμής θεραπείας σε Αδενοκαρκίνωμα Πνεύμονα: Εμπειρία ενός κέντρου
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι θεραπευτικές εξελίξεις στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, τόσο στο μη πλακώδες καρκίνωμα, συμπεριλαμβανομένου του αδενοκαρκινώματος, όσο και στο πλακώδες, μετά την καθιέρωση εξειδικευμένων θεραπειών με βάση το μοριακό έλεγχο του βιοπτικού υλικού και τα ανοσολογικά χαρακτηριστικά του όγκου, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών και στην ανάγκη χορήγησης θεραπειών δεύτερης, τρίτης ή και παραπάνω γραμμής μετά την πρόοδο νόσου.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι να εξετάσει αναδρομικά δεδομένα από ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα και μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα πνεύμονα γενικότερα, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία τρίτης γραμμής και να αναζητήσει τις πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα στα δεδομένα αυτά και την πρόγνωση ή την επιβίωση των ασθενών.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Έγινε ανασκόπηση 728 φακέλων ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, από την Ογκολογική Μονάδα της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «η Σωτηρία». Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από 111 ασθενείς, που έλαβαν από δύο κύκλους θεραπείας 3ης γραμμής και άνω. Οι μισοί σχεδόν (54,1%) από τους ασθενείς είχαν αδενοκαρκίνωμα και το 64,9% ήταν σταδίου IV. Έγινε στατιστική ανάλυση επιδημιολογικών, εργαστηριακών και κλινικών δεδομένων προς αναζήτηση στατιστικά σημαντικών συσχετίσεων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι ασθενείς που έλαβαν 3η γραμμή θεραπείας είχαν 59% πιθανότητα να είναι ελεύθεροι προόδου νόσου στους 3 μήνες και 20% στους 6 μήνες. Το αδενοκαρκίνωμα είχε 35% φορές μικρότερο κίνδυνο προόδου νόσου σε σύγκριση με το πλακώδες. Υψηλότερες τιμές αιματοκρίτη στην 3η γραμμή σχετίζονταν με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο προόδου νόσου και σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση. Υψηλότερες τιμές λευκών αιμοσφαιρίων στην 3η γραμμή σχετίζονταν με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο προόδου νόσου. Υψηλότερες τιμές λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων είτε στην 1η είτε στην 3η γραμμή σχετίζονταν με σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση. Τέλος, ασθενείς με διαβήτη έτειναν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προόδου νόσου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η τρίτη γραμμή θεραπείας στο αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα φαίνεται να ωφελεί ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με performance status 1 και 2. Οι στοχεύουσες θεραπείες ίσως εξηγούν τον μικρότερο κίνδυνο προόδου νόσου στο αδενοκαρκίνωμα αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σε σύγκριση με πληθυσμούς με πλακώδες που έλαβαν ανοσοθεραπεία. Οι αιματολογικές παράμετροι αποτελούν ανεξάρτητους δείκτες επιβίωσης πιθανώς συσχετιζόμενους με την κλινική κατάσταση του ασθενή αλλά και τον βαθμό ενεργότητας της κακοήθειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος πνεύμονα, Αδενικαρκίνωμα, Χημειοθεραπεία, Τρίτη γραμμή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
138
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Vassias Antonios MSc.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.