Η μισθολογική μεταχείριση των ιατρών του Ε.Σ.Υ.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2889302 204 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δίκαιο Κοινωνικής Προστασίας
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Διαλεκτός Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου – Πεχλιβανίδη
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μισθολογική μεταχείριση των ιατρών του Ε.Σ.Υ.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μισθολογική μεταχείριση των ιατρών του Ε.Σ.Υ.
Περίληψη:
Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζουν διεθνώς σημαντικές προκλήσεις. Η γήρανση του πληθυσμού, η επικράτηση των χρόνιων νοσημάτων, η νέα ακριβή ιατρική τεχνολογία, αλλά και οι απαιτήσεις των πολιτών για άμεση, ανθρώπινη και αποτελεσματική περίθαλψη, επιβάλλουν την αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών υγείας. Τον Ιούνιο του 2006 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις κοινές θεμελιώδεις αξίες και αρχές στα συστήματα υγείας της Ε.Ε., στις οποίες συγκαταλέγονται οι γενικές αξίες της καθολικότητας, της πρόσβασης σε ποιοτική περίθαλψη, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης , ώστε να ικανοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της αποδοτικότητας.
Με την παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται η επισκόπηση της ανθεκτικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ως προς τις μισθολογικές περικοπές των ιατρών του Ε.Σ.Υ., κατά την χρονική περίοδο από το 2010 έως και σήμερα. Η παρούσα εργασία είναι δομημένη σε δύο κεφάλαια.
Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται σύντομη ανάλυση της μισθολογικής και υπηρεσιακής μεταχείρισης των ιατρών, αρχής γενομένης από τον ιδρυτικό ν. 1397/1983 του Ε.Σ.Υ..
Στο δεύτερο κεφάλαιο, σκιαγραφείται η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του Ε.Σ.Υ, όπως αυτή αναπτύσσει το προστατευτικό της περιεχόμενο μέσω των απορρεόντων από το άρθρ. 21 παρ. 3 του Συντάγματος θεσμικών χαρακτηριστικών της, αλλά και μέσω της συνδυαστικής ερμηνείας με άλλες συνταγματικής περιωπής διατάξεις και αρχές.
Στο τέλος της παρούσας θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα αναδεικνύουν το προβληματισμό της αναγκαιότητας της περιστολής των δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας, ενόψει της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές συνέπειες στο πεδίο της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και της εν γένει ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισής τους. Η ύπαρξη του προστατευτικού πλέγματος της αρχής της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης αποτυπώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, κυρίως μέσω της πρόσφατης νομολογίας, την ανάγκη ύπαρξης ορίων στις νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
δίκαιο κοινωνική ασφάλισης, δίκαιο δημόσιας υγείας, αρχής της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των ιατρών του Ε.Σ.Υ., απόφαση 431/2018 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, ειδικά μισθολόγια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
51
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (962 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο