Λήψη αποφάσεων από τους μετόχους με ψηφοφορία χωρίς συνεδρίαση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2889981 316 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εταιρείες και Χρηματοδότηση
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μιχελόγγονας Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ιάκωβος Βενιέρης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Έφη Κινινή, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Λήψη αποφάσεων από τους μετόχους με ψηφοφορία χωρίς συνεδρίαση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Λήψη αποφάσεων από τους μετόχους με ψηφοφορία χωρίς συνεδρίαση
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται έναν νέο τρόπο λήψης απόφασης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων Ανώνυμης Εταιρείας. Συγκεκριμένα, αφορά το άρθρο 135 του Ν. 4548/2018, που θεσπίζει για πρώτη φορά τη δυνατότητα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων να λάβει απόφαση με διενέργεια ψηφοφορίας χωρίς τη διεξαγωγή συνεδρίασης, με απευθείας επικοινωνία των μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου. Αντίστοιχη δυνατότητα δεν προβλεπόταν υπό το προγενέστερο νομικό καθεστώς. Το άρθρο 135 Ν. 4548/2018 ισχύει από την 01.01.2019. H διάταξη συνιστά καινοτομία για την ελληνική νομοθεσία και παρουσιάζει αρκετά ερμηνευτικά ζητήματα, που θα κληθούν να επιλύσουν η νομική θεωρία και η νομολογία, αλλά και η καθημερινή πρακτική των ανωνύμων εταιρειών. Για την ερμηνεία της διάταξης και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που εγείρονται, επιχειρείται η αξιοποίηση αφενός της υφιστάμενης θεωρίας και νομολογίας για παρεμφερή ζητήματα σχετικά με τη Γενική Συνέλευση, αφετέρου της ξένης βιβλιογραφίας για τις εταιρικές νομοθεσίες που προβλέπουν αντίστοιχη δυνατότητα και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Η νέα δυνατότητα λήψης απόφασης ΓΣ που δίνει το άρθρο 135 καλείται να αξιοποιηθεί από τις ανώνυμες εταιρείες εντασσόμενη στο υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της ΓΣ και συνδυαζόμενη με τις σχετικές διατάξεις. Ως εκ τούτου, καθίσταται συχνά αναγκαία η προσφυγή στη συστηματική μέθοδο ερμηνείας, συνδυαστικά με τις λοιπές διατάξεις, και στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατή η αναλογική αξιοποίηση θέσεων και απόψεων που έχουν εκφραστεί από τη θεωρία και τη νομολογία για τις διατάξεις αυτές.
Ταυτόχρονα όμως, η διάταξη αποσκοπεί να προσφέρει στην ανώνυμη εταιρεία σειρά πλεονεκτημάτων, όπως είναι η ταχύτητα και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που δεν αξιοποιούνται επαρκώς με τις λοιπές διατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, συχνά για την εξεύρεση της ορθότερης λύσης είναι αναγκαία η αξιοποίηση της τελολογικής μεθόδου ερμηνείας, προκειμένου να διασφαλίζεται ο ως άνω σκοπός και η ιδιαιτερότητα της διάταξης.
Τέλος, με την επιφύλαξη πάντα της διαφορετικής φυσιογνωμίας των αλλοδαπών συστημάτων δικαίου, επιχειρείται η συμπληρωματική αξιοποίηση της ξένης νομοθεσίας και βιβλιογραφίας, για την κάλυψη ερμηνευτικών κενών του νόμου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Εταιρικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Ανώνυμη Εταιρεία, Γενική Συνέλευση, Μέτοχοι, Αποφάσεις, Ψηφοφορία χωρίς συνεδρίαση,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
149
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ.pdf (864 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο